CoolClub pro IT odborníky

Česká společnost přichází s bionickou paží umožňující komplexní pohyb

16.08.2023

Z-Bionics přichází s revolučním produktem, bionickou paží Z-Arm. Ta je plně individualizována a umožňuje komplexní pohyby. Nejen všemi prsty, ale zápěstím a bočními směry.

 

Novinky

 

Podle Zerzáně, zakladatele startupu, je končetina vyvinuta plně na míru. Odpovídá správné délce i váze opravdové ruky, a to je něco, co společnost výrazně odlišuje od konkurence.

Navíc jsou tyto paže vybaveny elektrodami podobnými těm, které se využívají například při vyšetření EKG. Ty monitorují pohyby svalů a podle nich hýbou s částmi ruky. I elektrody je ale třeba připravit na míru. Díky tomu mohou ruku ovládat i lidé, kteří už nemají svaly, jež by jinak elektronické zařízení mohlo měřit.

 

Na míru díky skenu

Z-Arm, myoelektrická protéza horní končetiny, je tvořena na míru, a to i díky prvnímu kroku: skenu postavy pacienta. Na základě toho je potom možné vytvořit nejlépe padnoucí náhradu.

Ta je následně v počítači modelována, analyzována a teprve potom připravena pro výrobu. Pak přichází na řadu 3D tiskárna. Po vytištění jednotlivých dílů se montují dohromady a tvoří tak konečně finální produkt. 

Vývoj nyní trvá už zhruba tři roky a za tuto dobu společnost přišla už s několika modely. Ten aktuální dokáže ohýbat prsty, pohybovat s každým zvlášť, ohnout paži v lokti, stejně jako i uchopit rukou předměty. A tak není problém řídit či vařit a další vylepšení a inovace ji ještě čekají. První klienti už svou paži obdrželi a dalším má už brzy dorazit.

V plánu jsou i další vymoženosti, které pomohou s ovládáním paže. Například náramek, který by dokázal zjistit stahy svalů tak, aby lidé mohli k pohybu používat i ty svaly, které se například k ovládání prstů běžně nepoužívají.

 

 

Připravila: Petra Sauerová