CoolClub pro IT odborníky

Průmyslová expanze IoT a budoucnost práce

01.02.2021

Některé z nejtěžších změn jsou ty nejdůležitější. Obrovský posun k digitalizaci průmyslových odvětví, někdy označovaný jako Průmysl 4.0, je skvělým příkladem obtížných, přesto kritických změn, které je třeba uskutečnit. Stejně jako může internet věcí (IoT) otřást spoustou dalších průmyslových odvětví díky rostoucímu růstu cloudu a 5G, má také změnit podíl v oblasti výroby.

 

Magazín

 

Dobrá zpráva je, že přechodem k nové formě řízení procesu průmyslové práce je možné získat mnoho - od ušetřeného času přes peníze až po nové způsoby podnikání celkově.

Špatná zpráva je, že je to velmi náročné. Vyžaduje to strategii a schopnost přemýšlet jinak o tom, jak výroba funguje - a bude fungovat - v následujících letech. I když už nějakou dobu slyšíme o přechodu k průmyslovému internetu věcí, jedná se o hnutí, které je stále ještě v raných dobách, ale tento krok již probíhá a je nezbytně nutný. Naštěstí existují řešení, která přechod trochu usnadní.

Přestože se některé společnosti mohly přechodu na IoT vyhýbat kvůli obavám nebo nedorozuměním, které jej obklopují, existuje spousta důvodů, proč se do hry zapojit hned teď - i když si nejste jisti, zda je vaše společnost plně připravena. Následuje několik způsobů, jak růst IoT mění budoucnost výrobních prací - což v konečném důsledku zlepšuje vše od provozní efektivity až po vylepšení zákaznické zkušenosti prostřednictvím kratších časů sestavení.

  

 

Pochopení IoT: Co to skutečně je?

Jedním z důvodů, proč se mnozí výrobci donedávna vyhýbali vstupu do IoT, je to, že předpokládali, že se jedná pouze o efektní řídicí panel - snadnější způsob, jak zobrazit data, která již shromažďují ze svých strojů. To však nemůže být dále od pravdy. IoT je ve skutečnosti platforma, která může společnostem pomoci zvýšit, zlepšit a urychlit vytváření hodnot hledáním nových a lepších způsobů zpracování shromažďovaných dat, často v reálném čase v celém podniku.

Například jeden závod společnosti Microsoft dokázal snížit náklady na zásoby o 200 milionů USD pomocí IoT k identifikaci zásob, které brzy zastaraly. Informace popisující inventář zde vždy byly a k připojení bylo zapotřebí technologie prostřednictvím IoT. To jsou důvody, proč se IoT v uplynulém roce mohutně rozrůstal. Ve skutečnosti se odhaduje, že hodnota vytvořená z IoT dosáhne do roku 2025 mezi 1,2 a 3,7 bilionu dolarů. Microsoft využívá tuto technologii nejen ve svých vlastních závodech, ale také rozšiřuje svoji účast na růstu IoT. Nedávné oznámení o partnerství se společností Honeywell spojující síly kolem cloudových a stavebních řešení, je skvělým příkladem dvou lídrů v jejich příslušných oblastech, kteří se spojili a rozšířili kolem rostoucí příležitosti průmyslových dat.

 

Digitalizovaná údržba

Jedním z nejdůležitějších způsobů, jak IoT pomáhá výrobním společnostem, aby byly efektivnější a produktivnější, je digitalizovaná a automatizovaná preventivní údržba. Jak? Shromažďováním tun dat - více, než by lidé mohli zpracovat – a předvídat, kdy může dojít k problémům se stroji, a zabránit jim dříve, než k nim dojde. Přední společnosti podnikového softwaru, jako jsou Siemens, SAS, SAP, Honeywell a Oracle, jsou jen některé ze společností, které vytvořily řešení pro prediktivní údržbu. Společnosti v oblasti infrastruktury, jako jsou HPE, Dell a Cisco, také aktivně budují hardware, který umožňuje lepší propojení mezi provozními daty a systémy IT.

 

Začněte pomalu

Nejste si jisti, kde začít? Nejste sami. Pokusit se proniknout do obrovského množství dat, která lze shromáždit - a způsobů, jakými je IoT může zpracovat - může být přehlcující. Začněte pomalu a snadno. Zvažte sledování jednoduchých věcí, jako jsou: počty výroby, poruchy senzorů, změny stavu stroje, energetický stav, průměrná doba stagnace atd. I taková jednoduchá statistika může být zpracována AI, aby vám ukázala hodnotné vzorce typu: kdy je váš stroj nejméně produktivní, kdy plýtváte velkým množstvím energie, jak často dochází k poruchám stroje - a proč. Nakonec poskytnete svým zaměstnancům tento typ informací, aniž byste je museli vypočítat sami. Přiznejme si to, vzhledem k obrovskému množství dostupných dat může neautomatizované zpracování trvat doslova roky.

 

 

Zlepšení bezpečnosti zaměstnanců

Stejně jako může IoT poskytnout cenná data pro udržení chodu vašich strojů, může také poskytnout hodnotu pro zajištění bezpečnosti vašich zaměstnanců. Náklady na pracovní úrazy dosáhly v roce 2018 výše více než 170 miliard USD. To jsou však údaje před koronavirem a zvýšenou potřebou přijmout proaktivní opatření, aby byli zaměstnanci v bezpečí před globální pandemií. Díky datům shromážděným z IoT jsou společnosti lépe vybaveny, aby zajistily bezpečnost svých pracovišť. Jak?

Vyhledáním oblastí, kde chybí trénink, kde dochází k typickým zraněním, kde obvykle selhávají stroje atd. I nositelná zařízení mohou pomoci určit, zda jsou pracovníci nadměrně namáháni nebo zda trpí extrémním teplem atd. Ano, může být obtížné takto sledovat a vyhodnocovat všechny zaměstnance. Ale s pomocí IoT nikdy nebylo snazší podniknout pozitivní kroky k zajištění bezpečnosti zaměstnanců.

 

Digitální dvojčata

Jednou z nejúžasnějších a nejcennějších věcí, které můžete s hodnotou IoT vytvořit, je digitální dvojče. Jedná se o digitální reprezentaci libovolného počtu věcí od výrobní linky po nový produkt nebo výkon produktu v průběhu času. Pomocí dat shromážděných z digitálního dvojčete, jako je například digitální dvojče Siemens Mindsphere, mohou společnosti ušetřit miliony dolarů, protože to eliminuje náklady na vytváření prototypů v reálném životě v plné velikosti.

A mohou ušetřit čas, protože nemusí tyto prototypy spouštět v reálném čase, aby viděli dlouhodobé účinky. Mohou jednoduše spustit algoritmy, aby určili, jak se bude chovat výkon v průběhu času vzhledem k shromážděným údajům. Jedná se doslova o herní změnu pro výrobu, kde stojí výroba strojů a energie mnoho peněz.

Díky pokračujícímu vývoji cloudových a dalších technologií se kybernetická bezpečnost spojená s IoT stává stále silnější a konektivita je stále spolehlivější. Skutečně nikdy nebyl lepší čas uvažovat o zahájení vlastní cesty ohledně IoT pro vaší společnost.

 

 

Připravil: Radek Svoboda