CoolClub pro IT odborníky

Do Česka dorazila vylepšená Google AI Gemini Pro. V rukávu je ještě Gemini Ultra, která překoná i GPT-4

08.02.2024

Vylepšená umělá inteligence pro Barda Gemini Pro je v Česku. Podle metrik je výkonem někde mezi konkurenčním GPT-3.5 a GPT-4 od OpenAI.

 

Novinky

 

Google v závěru minulého roku představil vylepšenou umělou inteligenci AI Gemini. Ta dostala za úkol pohánět chatbota Bard. Evropa na tuto inovaci musela kvůli dodržování legislativy GDPR čekat několik měsíců. Nyní je ale nový Bard se sílou Gemini Pro i v Česku. A slibuje výrazně vyšší inteligenci.

Gemini Pro je vlastně takový „nový motor“ pro Barda, který mu přináší výrazné vylepšení. To se projeví zejména v oblasti porozumění, sumarizace, uvažování, kódování, ale i v dalších úlohách, které charakterizují novou generaci chatbotů vybavených umělou inteligencí.

 

 

A co výkon?

Ve srovnání s předchozími verzemi je Gemini Pro výkonnější a podle metrik Google se nachází někde mezi konkurenčním GPT-3.5 a GPT-4 od OpenAI.

Absolutním králem je podle metrik Gemini Ultra. Ta podle testů Google překonává i GPT-4, což naznačuje jeho možné nasazení v příštích verzích Barda. Očekává se, že podobně jako u OpenAI a Microsoftu, by mohlo jít o placenou prémiovou variantu.

 

Bard s novými funkcemi

S příchodem Gemini Pro přichází Brad hned s několika novými funkcemi. Zmínit můžeme například možnost double-check, tedy možnost porovnání syntetizovaných odpovědí s výsledky vyhledávače Google. Tímto způsobem Bard dokáže označit shodné části odpovědí a identifikovat odchylky, čímž zvýší přesnost svých reakcí.

 

Budoucnost Barda s Gemini Ultra

Gemini Ultra je podle Google nejmocnější verze AI, která je potenciálně schopna překonat GPT-4. Předpokládá se tedy, že bude integrována do budoucích verzí Barda, což přinese uživatelům mnohem větší možnosti.

Google tímto posunem potvrzuje své ambice v oblasti umělé inteligence a slibuje uživatelům maximálně vylepšený a ještě více inteligentnější "chatbotí" zážitek.

 

 

Připravila: Alena Čálková