CoolClub pro IT odborníky

Hologram jako budoucnost setkávání na dálku?

17.12.2021

V době, kdy se kvůli koronavirové pandemii téměř zastavilo mezinárodní cestování a sociální kontakt se omezil na minimum, se online setkávání stalo nepostradatelnou částí našich životů. Jednou z technologií, jež zaznamenala velkou popularitu, je trojrozměrná projekce hologramu, která umožňuje vidět člověka, jako by byl před námi. Může tato forma komunikace v budoucnu nahradit nástroje pro videohovory?

 

Magazín

 

Generální ředitel švýcarských hodinek IWC Christoph Grainger-Herr se na celosvětový veletrh Watches and Wonders pořádaný v Číně rozhodl dorazit ve stylu Star Trek. Kvůli pandemickým omezením se nemohl události zúčastnit, a proto zvolil jinou cestu.

Připojil se jako 3D hologram v životní velikosti v rozlišení 4K, kdy mohl mluvit, vidět a slyšet ostatní účastníky.

 

V proskleném portále

Mezi největší poskytovatele této služby patří firma Portl se sídlem v Los Angeles. Jejich prosklené portály jsou 2,5 m vysoké, počítačem řízené krabice. Uvnitř kabiny se objeví hologram člověka v životní velikosti, který s vámi díky zabudovaným reproduktorům může komunikovat.

 

 

Kabiny obsahují také kamery a mikrofony, takže uživatel hologramu může vidět a slyšet osoby před svou projekcí. Tento systém v současné době využívá například Netflix a T-Mobile.

Portl však není jedinou firmou, zabývající se touto cestou komunikace. Technický gigant Microsoft přišel se speciální náhlavní soupravou nazvanou HoloLens.

Když si dva nebo více uživatelů navzájem zavolají, promítnou se před nimi jejich hologramy jako animované avatary, které vypadají, jako by stály ve stejné místnosti.

 

Microsoft Hololens 

 

50 let výročí hologramu

První hologram se objevil už před 50 lety. Jednoduše řečeno jde o 3D záznam obrazu vytvořený pomocí laserových paprsků.

Jedná se o proces, při kterém je možno zaznamenat trojrozměrný objekt na dvourozměrné médium, kde se prezentuje jako přesná shoda s originálem.

Dříve byla tato technologie využívána například jako zpestření společenských akcí, teď je však jasné, že nás čeká mnohem více společných chvil.

A jestliže se naplní slova Davida Nussbauma, CEO společnosti Portl, tak se můžeme do pěti let těšit na oživení našich videohovorů hologramy.

 

Tip! Exkluzivní rozhovor: Tomáš Elbl z Vodafone o prvním holografickém hovoru v Čechách

 

 

Připravila: Kristýna Nováková

Foto: iwc.com; Microsoft