CoolClub pro IT odborníky

Zelené olympijské hry v Tokiu: co ještě kromě medailí ze starých mobilů?

28.07.2021

Pořadatelé olympijských her se rozhodli podniknout vstřícný krok k ochraně životního prostředí a uspořádali tuto důležitou akci v duchu ekologické udržitelnosti. Čím vším jsou první zelené olympijské hry zajímavé?

 

Magazín

 

Tokio je často označováno za nejrušnější město v celém Japonsku, a to naprosto oprávněně. V posledních letech se značně rozrostlo, což se bohužel negativně podepsalo zejména na znečištění životního prostředí.

Dnes má toto velkoměsto více než 12 milionů obyvatel a pokud do toho připočítáme aglomeraci, tak dokonce 38 milionů. Hlavním problémem je zejména obrovský počet aut, které mají na svědomí celoroční smogový příkrov. Kromě znečištěného ovzduší Tokio trápí také znečištěná vody, kvůli které se nelze koupat ani kilometry od centra.

 

Boj proti klimatickým změnám 

Tokio si problému znečištěného životního prostředí je velmi dobře vědomé, a proto aktivně podniká veškerá ochranná opatření, aby tomuto kritickému stavu zabránila. Olympijské hry v letošním roce navíc slouží jako velká motivace k tomu, aby se tato živá metropole představila v tom nejlepším světle.

 „Olympiáda je velká událost a zároveň dobrá příležitost zapojit naše občany do řešení otázek změny klimatu a udržitelnosti,“ uvedla náměstkyně ředitele Kumiko Sugawara v rámci městského fóra OSN v Penangu.

„Tokio čelí dalším klimatickým rizikům, a to včetně oteplování a čím dál častějších tajfúnů. Aktuálním cílem je proto být městem s nulovými emisemi uhlíku a díky zapojení veřejnosti doufáme, že toto úsilí bude pokračovat i po olympijských hrách," dodává náměstkyně.

 

Zelené olympijské hry v Tokiu

Každý čtvrtý rok se na počest olympijských her vynaloží velké množství peněz a úsilí na to, aby sportovci i diváci měli co nejlepší zážitek. Problémem je, že v rámci plnění těchto přání se ve výsledku vyrobí obrovské množství odpadu, které často končí na skládkách. Tento rok se proto Tokio rozhodlo uspořádat hry trochu jinak a odpad maximálně eliminovat. Co bude patřit mezi hlavní změny?

 

 

Medaile ze staré elektroniky

Pořadatelé tokijských her pozměnili tradici výroby medailí tak, aby korespondovala s jejich ekologickým cílem – všechny medaile jsou vyrobeny z elektroodpadu. Podle komise vzbudil tento nápad obrovský úspěch veřejnosti a vyústil ve shromáždění více než 47 tisíc tun elektroodpadu.

Dokonce i olympijská pochodeň a pódium jsou vyrobeny z recyklovaného odpadu. A proč ne, vždyť z přístrojů, které Japonci vyhodí za jediný rok, je možné získat až 143 kilogramů zlata. Japonci se tak kvůli hrám logicky rozhodli vytěžit “městské doly”, použitou elektroniku.

Celozlaté medaile se vítězům udělovaly naposledy v roce 1922, od té doby jsou směsí různých kovů. Například “brazilská medaile” obsahovala jen 6 gramů zlata, zbytek tvořilo stříbro.

 

Omezení nových staveb

Olympijská vesnice měla být vyrobena pouze z udržitelně získaného dřeva, jež bude po skončení her využito na stavbu laviček či veřejných budov. V podstatě veškeré vybavení pro sportovce má být z ekologického materiálu, a to včetně postelí z papírové lepenky, jež se bude dát snadno recyklovat. Díky tomu nepřijde ani kousek materiálu nazmar.

 

 

Elektřina pouze z obnovitelných zdrojů

Během tak velkolepých akcí, jako jsou olympijské hry je samozřejmě spotřebováno obrovské množství energie. Tokio však tuto tradici hodlá přeskočit – místo toho se bude během celé olympiády využívat energie pouze z obnovitelných zdrojů.

Jednotlivá sportoviště mají být zavlažována dešťovou a vyčištěnou odpadní vodou. Oficiální vozy na přepravu budou tvořit z velké části pouze elektromobily s pohonem na vodíkové články.

 

Oblečení z plastu

I oblečení z recyklovaného odpadu může vypadat dobře – svědčí o tom výrobce oblečení Asics, který tento rok vytvoří pro japonský olympijský tým oděvy pouze z recyklovaných materiálů, aby se zabránilo zbytečné spotřebě. Ekologické oblečky prý uvidíme také u pořadatelů a podílejících se dobrovolníků.

 

Více rostlin

Letní olympijské hry se konají v době, kdy teploty zpravidla přesahují 30 stupňů Celsia. Není proto divu, že se pořadatelé snaží najít způsob, jak zchladit rozpálené silnice a přinést do Tokia více stínu.

Řešení je nasnadě – ve městě a okolí sportovního stadionu je vysázeno mnoho rostlin a stromů, které by vysoké teploty mohly z velké části zredukovat. I samotné silnice nebo chodníky jsou pokryty speciálním materiálem na bázi pryskyřice, který má schopnost odrážet infračervené paprsky a snižovat teplotu povrchu vozovky až o 8 ° C.

 

Tip pro vás! Inovativní eko-tech projekty současnosti. Jak můžete snadno pomoci přírodě?

 


Připravila: Petra Pruden