CoolClub pro IT odborníky

Vyřeší nový trend zvaný low-code či no-code nedostatek IT pracovníků?

20.07.2022

Tlak na digitalizaci všech procesů ve firmách roste a omezená dostupnost IT kapacit stále pokračuje. Low-code a no-code platformy by však mohly představovat řešení těchto problémů, neboť fungují jako životaschopná alternativa k tradičnímu procesu vývoje.

 

Magazín

 

Tyto rychle rostoucí trendy si kladou za cíl zpřístupnění programování širšímu okruhu uživatelů, které bylo doteď pouze výsadou zkušených IT odborníků s několikaletou praxí. S jejich pomocí můžete například vytvořit jednoduchou aplikaci, aniž byste potřebovali znát využívaný programovací jazyk. Co to pro technologický svět znamená? 

Low-code je rychlý vývoj aplikací (RAD, Rapid Application Development), který umožňuje automatizované generování kódu prostřednictvím vizuálních stavebních bloků, nejčastěji v podobě drag and drop editorů a dalších zjednodušujících nástrojů.

Tento fenomén představuje zlatou střední cestu vývoje, neboť nabízí širší možnosti přizpůsobení kódu samotné platformy. Zároveň je zde nutná alespoň základní znalosti standardních programovacích jazyků, nejčastěji JavaScriptu. 

 

 

Zatímco low-code developeři provádějí určitou práci v podobě skriptování nebo ručního kódování, v případě no-code je, jak již název napovídá, přístup 100% závislý na vizuálních nástrojích. Uživatel pracuje s předdefinovanými bloky kódu, které lze spojovat dle požadovaného algoritmu.

Nedojde proto k úpravám textu kódu, jako se tomu děje při klasickém programovaní. Ukázkovými příklady no-code řešení jsou page buildery Elementor nebo Divi, které jsou hojně používané na open-source platformě WordPress, na níž je postaveno zhruba 43 % webových stránek na internetu. 

Přestože obě možnosti představují slibnou budoucnost, nikdy zcela nenahradí tradiční programování. Specialisté na low-code a no-code tedy neohrozí postavení ostřílených vývojářů, kterých je na pracovním trhu stálý nedostatek. Naopak jim zjednoduší práci a ušetří čas, který mohou využít pro řešení složitějších úkolů.

Pro společnosti proto představuje kombinace low-code a no-code jednodušší cestou k dosažení jejich cílů. Zároveň otevírá brány IT i těm, kteří nemají pokročilé znalosti kódování.

 

Tip! 8 nejlepších mezinárodních platforem (nejen) pro IT kurzy

 

 

Připravila: Kristýna Nováková