CoolClub pro IT odborníky

Google mění pravidla vyhledávání, AI generované referáty namísto odkazů

04.06.2024

Google chystá největší změnu v historii internetového vyhledávání. Nový nástroj AI Overviews bude namísto odkazů na stránky zobrazovat vlastní shrnutí tématu, podobně jako ChatGPT.

 

Novinky

 

Revoluční inovaci ve vyhledávání Google přednesl na své vývojářské konferenci Google I/O pod sloganem: „Nechte Google, ať googluje za vás.“ Novinka rozhodně vyvolala bouřlivé reakce, co lze od AI Overviews očekávat?

Do hlavního vyhledávacího enginu Googlu se má novinka dostat už letos a rozhodně působí rozporuplné reakce. Zatímco někteří ji vnímají jako krok k pohodlnějšímu a efektivnějšímu vyhledávání, jiní se obávají negativního dopadu na tvůrce obsahu a online média.

 

 

Shrnutí klíčových informací

AI Overviews na základě dotazu uživatele prozkoumá obsah webu a namísto zobrazení odkazů na relevantní stránky, vygeneruje krátké shrnutí klíčových informací. Odkazy na stránky se sice zobrazí pod referáty, ale jejich důležitost klesne.

Tvůrci obsahu se obávají, že AI Overviews povede k menšímu trafficu na jejich webové stránky a tím i k nižším příjmům z reklamy. Navíc, pokud Google bude generovat shrnutí bez odkazů na původní zdroje, ztratí tvůrci kontrolu nad prezentací své práce.

Pro uživatele to může znamenat pohodlnější a efektivnější vyhledávání. Místo procházení seznamu odkazů budou mí ihned k dispozici informace shrnuté do srozumitelného textu. Ale i zde se objevují obavy, zejména ohledně toho, že AI Overviews může omezovat jejich přístup k originálnímu obsahu a kritickému myšlení.

Ask Photos


Kromě AI Overviews Google představil i novou funkci Ask Photos, která nahradí dosavadní způsob vyhledávání v aplikaci Fotky Google. I tato funkce využívá umělou inteligenci a umožňuje efektivnější vyhledávání fotografií na základě textu, kategorií nebo dalších kritérií. Navíc nabízí i databázi licencovaných fotografií pro komerční i nekomerční využití.

Hledáte perfektní obrázek například k vašemu článku nebo jen chcete prozkoumat svět fotografií? Pak je pro vás Ask Photos ideální nástroj, díky kterému navíc ušetříte čas a energii a najdete obrázky perfektně odpovídající vašim potřebám.

 


Připravila: Petra Sauerová