CoolClub pro IT odborníky

GPT-4o, umělá inteligence, která vidí, slyší a mluví, je pro všechny

11.06.2024

Nová verze oblíbeného jazykového modelu ChatGPT, GPT-4o, je tu. Bude k dispozici zdarma. Jaké vymoženosti přináší?

 

Novinky

 

OpenAI stojící za populárním chatovacím robotem ChatGPT, opět šlape na plyn. Tentokrát uvádí model GPT-4o, který bude dostupný zdarma a dokáže zpracovávat vizuální i audio data a reagovat na ně v reálném čase.

Doposud jste si mohli užívat starší model GPT-3,5, který ale měl své plusy a mínusy. Byl sice rychlejší než verze 4, na druhou stranu jeho odpovědi nebyly tak kvalitní a disponoval menší pamětí pro delší diskuze. Proto to teď v OpenAI vzali z jiného konce. 

 

Zdarma pro všechny, s výhodami pro platící

Nejnovější verzi GPT-4o zpřístupnili všem uživatelům ChatGPT a to i těm neplatícím, pouze pro ně omezili některé funkce. Zdarma pro ně nebude možné generovat obrázky, limit odeslaných zpráv bude až 5x nižší než pro platícího uživatele a nebude možné si vytvořit vlastního GPT, předtrénovaného asistenta.

Kromě toho si ale budou moci užívat nových nadupaných featur nového GPT-4o, které naprosto uchvátily sociální sítě.

 

 

Emoce i složité výpočty

GPT-4o umí pracovat s emocemi a vyprávět příběhy s různými tóny hlasu. Dokáže také vést konverzaci s uživateli lidským hlasem, překládat mezi jazyky a zpracovávat informace z kamery chytrého telefonu. Na ukázce představení dokázal model vypočítat matematický příklad napsaný na papíře a snímaný přes mobil, a to s humorem a koketním tónem v hlase.

 

Konkurence pro hlasové asistenty

GPT-4o se stává konkurentem hlasových asistentů technologických gigantů, jako je Alexa od Amazonu nebo Siri od Applu. Uživatelé s ním mohou v reálném čase komunikovat hlasem a bez zpoždění dostávat odpovědi. Navíc ho lze i přerušit, když právě mluví.

 

Rychlost

Nový model je rychlejší než GPT-4, a zároveň se blíží úrovni GPT-3,5. Při testování jednotlivých verzí byl položen dotaz na konkrétní oblast IT včetně příkladů, kdy měli odpovědět s využitím tisíce znaků. Verze GPT-3,5 předložila svou odpověď za 11,78 s, GPT-4 za 31,05 s a nový GPT-4o za 12,01 s.

 

Dostupnost a limity

Novou verzi GPT-4o si bude moci vyzkoušet zřejmě každý. Většina funkcí by měla být dostupná zdarma a v 50 jazycích již v následujících týdnech. Uživatelé s předplatným služeb OpenAI získají oproti těm, kteří neplatí, větší kapacitní limity. Limity jsou aktuálně u GPT-3,5 neomezené, u GPT-4 se jedná o 40 zpráv za 3 hodiny a GPT-4o zpřístupňuje dvojnásobné navýšení, 80 zpráv za 3 hodiny.

 

 

Připravila: Petra Sauerová