CoolClub pro IT odborníky

Česká travelling aplikace propojí uživatele ještě dříve, než nasednou do letadla

16.07.2021

Česká startupová společnost Skychatters přišla s kreativním nápadem: chce pomocí aplikace propojit uživatele se společnou cílovou destinací. Cestující se tak navzájem poznají a mohou se společně odbavit, dostat z letiště, doporučit si ubytování i restaurace, či si předat podstatné informace o současných opatřeních. Nebo si mohou jen zkrátit dlouhou chvíli, když čekají na svůj let. Inzerenti jim zase nabídnou cestovní pojištění, taxíky a další služby.

 

Novinky

 

Momentální doba a její okolnosti nejsou k cestování zrovna přívětivé. Toho se však zakladatel Českého startupu Skychatters Vít Musílek nezalekl a pokračoval ve svém plánu vytvořit aplikaci, která je první svého druhu: platforma sociální sítě "ve vzduchu". Má propojit lidi a usnadnit jim cestování. Nápad má potenciál i pro samotné letecké společnosti.

Prvotním impulsem pro realizaci aplikace bylo Musílkovo časté cestování a to, že během své cesty narazil na mnoho zajímavých lidí. Napadlo ho vytvořit aplikaci, která vyhledá ostatní cestující v konkrétním letu, usnadní navázat kontakt a poznat nové lidi.

Vize je taková: po zakoupení letenky, což často bývá i rok dopředu, umožní aplikace jejímu majiteli spojit se s ostatními lidmi, kteří si ji zakoupili taktéž. Cestování se už potom netváří tak anonymně a na letišti se lze potkat s lidmi, které už potenciálně "nějak znáte". Aplikace je momentálně v prvotní fázi, její funkce se stále ještě vyvíjejí. Funkčnost je tedy zatím omezena pouze na spojení na základě stejné destinace, a ne na základě jednotlivých letů.

 

 

Aplikace má mnoho výhod, jednou z hlavních je ta, že by se mohla zvýšit obsazenost letadel a následně dalších dopravních prostředků, které dopravují cestující z letiště. Aplikace také umožňuje vytvářet skupinový chat, doporučovat ubytování, restaurace či předávat si navzájem aktuální informace o Covidu-19 v jiných zemích.

Upgrade aplikace by se také měl zaměřit na jednotlivé uživatele, jednalo by se tak o personalizovanou nabídku – pokud jste kupříkladu student, budou vám doporučeny noční bary na druhou stranu rodinám se budou doporučovat hotely, kde je příjemná a klidná atmosféra či místa, kde jsou atrakce pro děti.

Skychatters byl spuštěn ještě před koronavirovou krizí ovšem vzhledem k vysokému počtu cestující a dalšími navazujícími komplikacím se nepodařilo uživatele navzájem spojit a byla prakticky k ničemu. A přeci se to povedlo a momentálně se jedná o nejlepší postcovidovou aplikaci, dostupnou na 122 mezinárodních letech v Evropě.

Platforma se nyní nachází v beta verzi, stále navazuje kontakty s investory, včetně giganta Airbus Ventures. Aplikace je momentálně dostupná pouze v anglickém jazyce a zcela zdarma, což se nemíní měnit, jelikož veškeré sociální sítě jsou zdarma. Aplikaci čeká ještě mnoho vylepšení, ale prozatím se to jeví jako velmi kreativní nápad a jedinou sociální síť ve „vzduchu“.



Připravila: Natalie Brzobohatá
Foto: Skychatters.com; Shutterstock