CoolClub pro IT odborníky

Roboti nahradí do roku 2030 až 20 miliónů pracovních míst

22.07.2019

Podle analytické firmy Oxford Economics by do roku 2030 mohlo být až 20 milionů pracovních míst na celém světě nahrazeno roboty. Lidé vysídlení z těchto pracovních míst pravděpodobně zjistí, že srovnatelná role v sektoru služeb byla vytlačena také automatizací. Zvýšená automatizace však také zvýší počet pracovních míst a hospodářský růst.

 

Magazín

 

Vzestup robotů

Každý nový průmyslový robot zabere 1,6 výrobních pracovních míst, uvedla společnost Oxford Economics ohledně nejméně postižených regionů. Regiony, kde více lidí má nižší dovednosti, které mají tendenci mít slabší ekonomiky a vyšší míru nezaměstnanosti, jsou mnohem zranitelnější vůči ztrátě pracovních míst v důsledku robotů, řekl Oxford Economics.

Kromě toho pracovníci, kteří se stěhují z výroby, mají tendenci získat nová pracovní místa v dopravě, stavebnictví, údržbě a administrativních činnostech, což je opět náchylné k automatizaci. Každý další robot instalovaný v těchto regionech s nižší kvalifikací by v průměru mohl vést ke dvojnásobnému snížení počtu pracovních míst, než je tomu v regionech s vyšší kvalifikací ve stejné zemi, což zhoršuje hospodářskou nerovnost a politickou polarizaci, která již roste.

 

Je nejohroženější Čína?

Slyšeli jste již spoustu předpovědí o tom, že se roboti chystají odstavit z práce prakticky každého, od továrních dělníků až po novináře, jejichž práce je tím pádem náhle ohrožena automatizací. Tato zpráva však představuje pohled, který zdůrazňuje, že přínosy automatizace pro produktivitu by měly podpořit růst, což znamená, že slibuje tolik pracovních míst vytvořených, stejně jako ztracených. A zatímco vidíme, jak se roboti pohybují mimo továrny, zejména pak do servisních odvětví, je jasné, že automatizace bude mít největší dopad zejména v Číně, kde by armády dělníků mohly být nahrazeny stroji.

Pracovní místa, která jsou nejvíce ohrožena, co se týče služeb, jsou v odvětvích, jako je doprava nebo stavebnictví, nejvíce zranitelné odvětví je však výroba. Výzvou pro vlády je, jak podpořit inovace, které roboti slibují, a zároveň zajistit, aby ve společnosti nezpůsobovali nové rozdíly.

 

Opakující se práce nahrává umělé inteligenci

Oxford Economics také zjistil, že čím více je práce opakující se, tím větší je riziko, že bude nahrazena. Pracovní místa, která vyžadují více empatie, tvořivosti nebo sociální inteligence, budou s větší pravděpodobností pokračovat i nadále. Firma vyzvala politiky, vedoucí pracovníky a učitele, aby přemýšleli o tom, jak rozvíjet dovednosti pracovní síly, aby se přizpůsobili rostoucí automatizaci.

Od roku 2000 se již díky robotům ztratilo asi 1,7 milionu pracovních míst, z toho 400 000 v Evropě, 260 000 v USA a 550 000 v Číně. Společnost předpověděla, že Čína bude mít největší výrobní automatizaci, přičemž do roku 2030 bude až 14 milionů průmyslových robotů. Ve Velké Británii by mohlo být nahrazeno několik stovek tisíc pracovních míst.

Nicméně podle odhadů, jestliže by byl 30% nárůst instalací robotů celosvětově, pak by se tím vytvořilo 5 bilionů dolarů v dalším globálním GDP a na globální úrovni budou vytvořena tolik pracovních míst v takové míře, v jaké byly nahrazeny.

 

 

Připravil: Radek Svoboda