CoolClub pro IT odborníky

Jak finálně vyvinout Web 2.0 na Web 3.0

16.05.2022

Web se vyvíjí již více než tři desetiletí, od počátků Webu 1 se statickým textem a obrázky až internet, jaký známe dnes. Ten, jemuž dominují centralizované platformy. Nyní jsme na začátku Webu3, který předpokládá bezproblémový přesun hodnot a dat napříč decentralizovanými platformami, kde jsou vlastnictví a kontrola rozděleny. Stále však existuje několik překážek, které je třeba překonat, aby se vize tohoto nového webu uskutečnila.

 

Magazín

 

Stručná historie webu

Web1 byl navzdory své primitivní povaze érou definovanou decentralizovanými a otevřenými protokoly. První platformy provozované na internetu byly poháněny kódem s otevřeným zdrojovým kódem, který byl sdílen prostřednictvím fór, systémů nástěnek a poštovních skupin. Většina z nich byla nepatentovaná a zdarma.

Poté po krachu dot.com (kolem roku 2000), se objevil nový druh online služeb. S nárůstem rychlosti internetu se začaly prosazovat streamovací weby, jako je YouTube a Netflix. Současně s tím vznikly sociální sítě a brzy se stala běžnou možnost propojit zážitky s médii prostřednictvím sdílení videí nebo živého vysílání.

V této době se také objevil mobilní internet, který díky mobilním telefonům a tabletům umožnil ještě větší přístup k těmto platformám.

Tyto nové platformy však vznikly díky podnikům a korporacím. A kdysi otevřený kód a platformy, které definovaly Web1, se staly proprietárními. Nikdo nemohl tyto modely kopírovat a upravovat, aniž by očekával vážné právní důsledky.

Vznik těchto platforem navíc soustředil uživatele do centralizovaných center, která nakonec ovládly velké technologické firmy, jako jsou Facebook a Google. Zanedlouho se shromažďování údajů o uživatelích stalo běžnou praxí - často skrytou za zdánlivě bezplatnými službami. To je bohužel základem Webu 2.0.

 

Potenciál Webu 3.0

Bez ohledu na svou dosavadní trajektorii se internet vyvíjí a decentralizované aplikace poháněné blockchainem slibují, že opět vyrvou kontrolu z rukou hrstky centralizovaných strážců. Vzniká internet peněz, distribuovaný hosting dat a platformy řízené uživateli.

Decentralizované finance neboli DeFi již nyní nabízejí milionům lidí po celém světě prostředky ke směně aktiv, k získávání pasivních příjmů, k čerpání půjček a k mnoha dalším činnostem, a to vše bez zprostředkovatele, který by si z toho bral podíl. Filozofie kryptoměn, která spočívá v bankovnictví pro nebankovní subjekty, se tak dostává do reality.

Nejde přitom jen o individuální správu peněz. Tento nový svět otevírá možnosti pro věci jako SocialFi - soubor sociálních médií a financí, jehož cílem je poskytovat přesně to, co byste očekávali.

Bez blockchainu jsou možnosti posílání peněz prostřednictvím sociální aplikace těžkopádnější, méně bezpečné a místo automatizované a neměnné platební vrstvy by vyžadovaly nezávislou třetí stranu, která by vzbuzovala důvěru. S touto vrstvou však mohou uživatelé provádět transakce bez důvěry - eliminují nákladné prostředníky a poskytují efektivnější platby.

 

 

GameFi na vzestupu

Existuje také vzkvétající svět GameFi, který je hluboce spjat s vizemi nadcházejícího metaverse. Ekonomiky ve hrách budou poháněny aktivy v kryptoměnách a neproměnnými tokeny (NFT). Podle modelu "play-to-earn" budou hráči odměňováni za svůj čas strávený zapojením do hry tím, že budou získávat aktiva se skutečnou hodnotou, která budou skutečně vlastnit.

Kromě toho, že decentralizované technologie nabízejí transakce bez důvěry a znemožňují působení centrálních subjektů, poskytují zcela nový obchodní model, který nahradí převládající archetyp internetu.

Ten má podobu decentralizovaných autonomních organizací (DAO), které distribuují kontrolu kolektivu uživatelů a umožňují jim rozhodovat o směřování platformy a motivují k jejímu používání prostřednictvím hmatatelných odměn za vlastnictví a správu.

To znamená, že startupy nyní mohou konkurovat za rovných podmínek zavedeným službám, přitahovat uživatelskou základnu prostřednictvím motivace a pohánět síťové efekty k rozšíření dosahu.

Možnosti tohoto nového internetu zcela změnit způsob interakce mezi uživateli, vývojáři a značkami jsou značné, ale stále je na nich třeba pracovat.

 

 

Nedostatky současných platforem, které brzdí Web 3.0

Navzdory ohromujícímu množství možných případů použití stále existuje několik zásadních problémů, které tuto vizi Webu3 brzdí. Za prvé, mnoho samozvaných decentralizovaných aplikací zdaleka není skutečně decentralizovaných.

Nezřídka se stává, že front-end těchto služeb běží na cloudových serverech, což znamená, že přístup k nim je stále závislý na starší infrastruktuře a blockchain je pouze příležitostně využíván k odesílání nebo přijímání dat.

Dokonce i samotné blockchainové sítě, které byly navrženy jako decentralizované, ztrácejí tuto odlišnost, pokud většina z nich běží na Amazon Web Services nebo podobných centralizovaných firemních cloudech. To se stále častěji stává i v případě Etherea. Takové jediné místo selhání je přesně to, proti čemu byl blockchain navržen, takže současná situace není ani ideální, ani udržitelná.

Dalším častým problémem, který brzdí pokrok, je skutečnost, že mnoho služeb Web3 v současné době běží na platformě Ethereum, která je notoricky známá vysokými transakčními poplatky, nízkou propustností a neschopností škálovat bez externí infrastruktury.

Tyto vrozené handicapy z propagované páteře Webu3 budou brzdit jeho potenciál. Aby metaverse fungoval skutečně pro všechny, je třeba odstranit překážky vstupu, jako jsou tyto, a to co nejdříve.

 

 

Web3, nová technologická epocha

Po zvážení všech okolností by bylo předčasné tvrdit, že jsme se k Webu3 již dostali. To ale neznamená, že se nekladou základy. Vznikají například nové platformy, které se chtějí zcela odpoutat od standardů Web2. Patří sem internetový computing, blockchain, který běží rychlostí webu, obsluhuje web a poskytuje nekonečně škálovatelnou platformu pro chytré kontrakty.

Internetový computing již překonal problémy se škálováním, rychlostí a poplatky, čímž připravil půdu pro DeFi zážitky, které nejsou ani pomalé, ani drahé - což umožňuje plně využít potenciál decentralizované architektury.

Aby se vize Web3 stala skutečností, vyžaduje, aby každá část online služby, od front-endu po back-end, byla hostována v řetězci. Není potřeba žádná starší infrastruktura, což znamená nulové dohlížení a minimální prostoje. To umožní 100% autentické zážitky z Web3 a zároveň zajistí znatelně vyšší výkon.

Jedním z nejpodstatnějších prvků této nové technologické epochy je však to, aby byla od základu správně vybudována. Je to šance, jak si nově představit internet, a je důležité zajistit, aby se tak dělo v zájmu koncových uživatelů, nikoliv korporací.

 

Tip! 3 technologie, které budou utvářet budoucnost metaverse

 

 

Připravil: Radek Svoboda