CoolClub pro IT odborníky

Zpravodajství BBC News je dostupné i na dark webu

16.03.2022

BBC zpřístupnila své mezinárodní zpravodajské webové stránky prostřednictvím sítě Tor, aby zabránila pokusům o cenzuru a sledování občanů státem. Po tom, co Rusko odřízlo nezávislá média. Doporučila tato britská zpravodajská stanice používat Tor Browser, ve kterém si lze zprávy o aktuálním dění otevřít anonymně.

 

Novinky

 

Prohlížeč Tor je software zaměřený na ochranu soukromí a slouží k přístupu na dark web. Dokáže utajit, kdo jej používá a k jakým datům přistupuje, což může lidem pomoci vyhnout se vládnímu dohledu a cenzuře, zejména v zemích jako je Čína, Írán nebo Vietnam.

Zpravodajství je k dispozici v různých jazycích včetně arabštiny, perštiny a ruštiny. Tor je často spojován s dark webem, ale může být také důležitým nástrojem pro každého, kdo si chce zachovat svou anonymitu při přístupu na běžné webové stránky.

BBC není ani zdaleka jediným webem, který je přístupný i na dark webu. Například největší sociální sít Facebook je možné anonymně navštěvovat již od roku 2014.

V dnešní době, kdy Rusko zasahuje proti médiím a omezuje šíření informací je působnost zpravodajství BBC na dark webu velmi užitečná. Najít nezávislé informace je totiž v Rusku čím dál tím těžší a mnoho světových zpravodajských stanic bylo nuceno své působení na území Ruské federace ukončit. Proto BBC informovala své čtenáře o možnosti používání prohlížeče Tor, díky kterému lze sledovat aktuální dění, a to zcela anonymně.

Od začátku invaze na Ukrajinu zaznamenala BBC nárůst návštěvnosti svých ruskojazyčných zpravodajských webových stránek. Uvedla, že za poslední týden se návštěvnost webu zvýšila na rekordních 10,7 milionu lidí, což je více než trojnásobek celoročního týdenního průměru.


Připravila: Diana Hovorková