CoolClub pro IT odborníky

Skvěle se najíst a zazářit! 4 superrychlé recepty na mezinárodní jídla

08.07.2019

Vaření je zábava a pokrmy z jiných kultur nemusí být složité či časově náročné. Níže naleznete jednoduché a rychlé mezinárodní recepty. Jsou ideální pro ty noci, kdy chcete chutnou večeři, ale nemáte čas vařit. Udělejte si tedy večer rychlou cestu po světě při vaší večeři.

 

Magazín

 

Budete nadšeni, když zvládnete na první pohled složité a více či méně exotické recepty, které si večer uvaříte. Samozřejmě musíte mít předem nakoupené potřebné suroviny, samotné vaření je však nenáročné a poměrné rychlé.

 

Jak na tradiční řecký gyros

 

Budete potřebovat pravé řecké gyros koření. Pokud nemáte k dispozici pravé řecké koření na gyros (osobně dovezené ze zemí Středozemního moře), pak si tento mix můžete vyrobit doma sami, a to následovně:

 

Gyros koření:

- 1 lžíce chilli koření

- 1 lžíce práškového koriandru

- 1 lžíce drceného kmínu

- 1/2 lžíce papriky (sladké či pálivé, dle chuti)

- 1/2 lžíce česnekového práškového koření

- 2 lžíce sušeného oregána

- 2 lžíce sušeného tymiánu

- 1 lžíce práškové skořice (pokud máte rádi skořicovou chuť)

 

Suroviny pro přípravu:

- pitta chleby

- 400 g kuřecích prsou

- 2 lžíce kořenící směsi

- rajčata

- salátové okurky

- pekingské zelí

- majonéza

- 2 lžíce oleje

 

 

Nejprve naložíme maso do kořenící směsi s olejem, alespoň na půl hodiny, lépe však na dvě hodiny až přes noc. Poté rozpálíme pánev s trochou oleje, a zprudka maso opečeme, maso vyjmeme z pánve, a necháme olej odkapat.

Poté si připravíme náplň - pokrájíme zelí, okurky, rajčata, a připravíme pitta chleby. Zchladlé pitta placky je vhodné ohřát pokropené vodou v troubě nebo mikrovlnce. Plníme poté podle chuti. Nejprve vkládáme do pitta chleba plátky zelí, poté opečené okořeněné maso, nakonec okurku, plátky rajčete a zalijeme majonézou. Celou náplň poté do teplé placky zabalíme.

Pokud použijete již naložené maso, tak samotná příprava pokrmu nezabere více než 10 minut. Jedná se o klasický řecký a velmi chutný gyros.

 

Báječné thajské kuře na citronové trávě a limetkových listech

 

Suroviny pro přípravu:

- 400 g kuřecích prsou nebo nasekaných kuřecích stehen na kousky

- půl šálku nasekané citronové trávy (na proužky cca 0,5 cm)

- půl šálku nakrájených limetkových listů

- pět chilli papriček

- pět stroužků česneku podrcených či nakrájených

- 1 lžíce thajské rybí omáčky

 

Kuřecí prsa pokrájíme, pokud použijeme kuřecí stehna, pak ty nasekáme na malé proužky. Pokrájíme citronovou trávu, limetkové listy, nakrájíme chilli papričky. Pokrájíme oloupané česnekové stroužky.

Ve wok pánvi rozpálíme olej a vložíme do něj chilli papričky společně s česnekem, stále mícháme, dokud neucítíme výraznou vůni restovaného česneku. Poté ihned přidáme maso a zprudka orestujeme. Dále přidáváme citronovou trávu, kterou opět orestujeme dokud neucítíme silnou vůni, která se uvolňuje z citronové trávy při pečení. Poté přidáme rybí omáčku podle chuti a limetkové listy, mírně orestujeme a podáváme.

Jedná se o velice lahodný thajský pokrm, kdy pálivost si volíte sami na základě množství chilli papriček. Podáváme s jasmínovou rýží.

 

Vietnamská klasická kuřecí polévka Pho pro každého

 

Suroviny pro přípravu:

- celé kuře, nebo 4 šálky nasekaného, pošírovaného kuřecího masa

- 1 celá velká cibule

- 1 kus zázvoru velikosti palce, rozdrcený

- 3 kuřecí prsa

- rybí omáčka, pro dochucení

- balení sušených rýžových nudlí, vařené podle pokynů na obalu

- koriandr sušené koření, 1 zarovnaná lžíce

- 1 jarní cibulka na tenké plátky (asi 1 šálek)

 

Příprava do misky:

- thajské bazalkové větvičky, 1 šálek

- mungo fazolové klíčky, půl šálku

- limety, nakrájené na klíny, podle chuti

- chilli, tenké plátky, podle chuti

- zelený koriandr, 1 šálek

 

Nejprve uvaříme kuřecí vývar s kořením a zeleninou. Vložte kuře a kuřecí prsa do velké nádoby s cibulkou, zázvorem, kořením koriandr, česnekem a rybí omáčkou a přidejte dostatek studené vody k pokrytí kuřete o jeden cm. Přiveďte k varu, poté prudce vařte 5 minut. Poté v zakrytém hrnci pomalu vařte dalších cca 25 minut.

Po uvaření vyndejte kuřecí prsa i kuře z vývaru, a oberte z kostí, maso by mělo být tak měkké, že půjde jednoduše oddělit od kosti. Oddělené maso položte do misky stranou. Ve velkém hrnci přiveďte vývar opět k varu. Ochuťte podle potřeby sušeným koriandrem a přidejte rybí omáčku, je-li třeba.

Uvařené rýžové nudle rozdělte rovnoměrně do misek. Vložte do každé porce asi 3/4 šálku rozřezaného kuřete, pak přidejte bazalku, trochu naklíčených mungo fazolí, chilli podle chuti a koriandrové zelené listy. Vezměte plnou naběračku vývaru a polijte nudle a celou náplň misky. Dochuťte podle potřeby vymačkanou limetkovou šťávou, případně ještě rybí omáčkou.

Příprava vypadá složitě, ale jedná se o minimalistické vaření, bez nutnosti znalosti vaření vietnamských jídel.

 

Domácí italské lasagne pro začátečníky

 

Suroviny pro přípravu:

- 12 nudlí lasagne, uvařené a odkapané

- 2 rozmačkané stroužky česneku

- 4 šálky marinara omáčky

- 1 lžička sušeného oregana

- 1 šálek strouhaného parmazánu

- 2 šálky strouhaného eidamu

- 2 plechovky/ sklenice boloňské omáčky s hovězím masem

 

Příprava pokrmu:

Do vymazaného pekáčku vložte první vrstvu lasagne nudlí tak, aby bylo dno celé pokryto, ale nudle se nepřekrývaly. Poté polijte vrstvu nudlí tenkou vrstvou masové omáčky, posypte česnekem, oregánem a strouhaným sýrem. Opět položte další vrstvu nudlí a takto postupujte vrstvu po vrstvě. Poslední vrstva by měla být tvořena nudlemi posypanými pouze sýrem. Pečeme zakryté alobalem či poklicí, při 180 ° C po dobu 40 až 45 minut. Před rozřezáním a servírováním nechte odstát 10 minut.

Příprava je nenáročná, pouze nezapomeňte hlídat dobu pečení v troubě.

 

 

Připravil: Radek Svoboda