CoolClub pro IT odborníky

5 GB za měsíc. Tolik prosurfuje průměrný Čech

04.11.2022

Kolik mobilních dat průměrně za měsíc spotřebujete? Jaká je tržba mobilních operátorů za zprostředkované služby? A kolik na 10,5 milionu Čechů připadá SIM karet? Český telekomunikační úřad vydal zprávu, která na tyto otázky přináší odpovědi!

 

Novinky

 

 

Objem přenesených mobilních dat opět vzrostl. Dosahuje již téměř 579 tisíc TB. To je meziroční růst o více než 50 %. Průměrná měsíční hodnota spotřeby dat na jednu SIM kartu se pohybuje okolo 4,51 GB. Oproti roku 2017 se jedná o více než pěti násobek původní hodnoty. Letos Češi dosáhnou spotřebě dat o průměru 5 GB na osobu.

V porovnání se zahraničím je to stále dobrý výsledek. Prvenství největšího trhu v oblasti spotřeby mobilních dat drží Finsko. Finové v první polovině roku 2019 průměrně spotřebovali za měsíc 35 GB na osobu. Toto číslo dál rapidně rostlo a v roce 2021 každý Fin využil celkem více než 115 GB dat měsíčně.

Ze zprávy dále vyplývá, že si operátoři oproti minulému roku na tržbách za mobilní služby přilepšili o necelá tři procenta. Celkem dosáhly 41,82 miliardy korun.

Operátoři z každé SIM karty utrží v průměru 2800 Kč za rok. Přičemž počet aktivních SIM karet v České republice stále vzrůstá. V roce 2020 pohyboval okolo 14,6 milionu. V roce 2021 jejich počet vzrostl na 14,94. 

Za rok stoupl i počet SIM karet s připojením na internet. Konkrétně o 0,6 milionu. Tedy z 10,1 milionu na 10,7 milionu. Rychlost internetu v domácnostech bývá minimálně 100 Mbit/s.

Internetová televize dosáhla 1 milionu uživatel a stala se nejvíce používanou platformou placené televize. Mezi její nesporné výhody patří velké množství programů, ve kterých se můžete vracet zpět a vidět pořady, které jste nestihli. Dalšími výhodami je možnost pořad si nahrát, přetáčet reklamy nebo si můžete uprostřed pořadu dát na chvíli pauzu a poté se k němu vrátit.

 

 

Připravila: Karolína Farná