CoolClub pro IT odborníky

Odliv českých ajťáků: IT oborem se v ČR živí jen 4 % pracující populace?

06.03.2023

Máte představu, kolik lidí se v České republice živí prací v oboru informačních technologií? Ačkoliv vám možná v hlavě právě běhají vysoká čísla, i s ohledem na to, že žijeme v digitální době a za existence všemožných nejmodernějších technologií, odborných talentů je v této oblasti stále nedostatek. Kam čeští ajťáci mizejí?

 

Magazín

 

Dle českého statistického úřadu a jejich posledního šetření, pracuje na pozici ICT specialista v České republice 210 tisíc osob, jedná se tak o pouhá 4 % všech pracujících.

Polovinu tvoří manažeři, inženýři a specialisté v oboru, kteří se podílejí na samotném vývoji nových technologií a tu druhou, technici, mechanici a opraváři, kteří naopak zajišťují provoz a podporu systémů.

 

Studium nebo bootcamp?

I v porovnání s faktem, že s „nějakým“ informačním systémem dnes pracuje až 65 % českých zaměstnanců, se jedná o velice nízký počet IT specialistů. Zároveň i vzhledem ke konfliktu na Ukrajině, se například opět stává žhavým tématem kyberbezpečnost, a tak se nejen soukromníci, ale i státní správa potýká s nedostatkem IT expertů v této konkrétní oblasti.

Přestože v naší zemi najdete přes deset vysokých technicky zaměřených škol, přičemž se obor vyučuje i na značné části těch humanitních, absolventi tvoří pouze 6 %. Přitom vzdělání lze získat i jinými způsoby, například prostřednictvím různých lehce dostupných IT kurzů nabízených, ať už středními školami, tak soukromými společnostmi.

V případě, že se vám nechce pálit tolik času studiem pro získání diplomu, můžete nastoupit do některého z českých bootcampů, které z vás udělají odborníka připraveného nastoupit na juniorskou pozici, a to mnohonásobně rychleji.

 

 

Personalisté odhadují, že na pracovním trhu chybí až několik desítek tisíc IT odborníků. Martin Silvička, generální ředitel vývojářské společnosti Ness Czech, dokonce předpokládá, že se nedostatek bude i nadále prohlubovat. Hlavně vzhledem k tomu, jak roste složitost IT infrastruktury i spolu s nároky, různých firem a veřejného sektoru, na bezpečnost systémů a dat.

 

ČR jako centrum IT talentů

Česká republika je dlouhodobě považovaná za centrum inovativních a talentovaných softwarových vývojářů, není proto divu, že mnoho vzdělaných ajťáků se ani na trh práce nedostane.

Zajímavé pracovní nabídky jim od domácích, ale i od zahraničních firem, přichází velmi často už během studií. Zájem zahraničních společností je především o webové developery, datové analytiky nebo UX/UI designéry.

Největší příval zahraničních hráčů, kteří se snažili zaujmout české IT odborníky, nastal právě v Covidu. Tehdy se je snažili lákat především na možnost full remote a hned ve druhé řadě samozřejmě i na vyšší plat. 

Čeští manažeři, inženýři a IT experti pobírají v průměru 73 645 korun, zatímco technici a opraváři IT technologií 45 552 korun. Plat zkušeného ajťáka se pak ale dokáže vyšplhat i na až dvojnásobně vyšší částku.

Lákadlem zahraničních firem jsou ale i odlišné benefity od těch českých, hlavně proto, že česká firma si je často nemůže dovolit. Jedná se například o budget na cestování, setkání s týmem v jiných zemích nebo příspěvky, například na vybavení domácnosti.

 

 

Odliv českých ajťáků

Práce v IT je stejná po celém světě, jen bez znalosti angličtiny se neobejde nikdo, a je v důsledku jedno, zda pracuje v české či zahraniční společnosti. Ajťákům, při výběru svého dalšího směřování, samozřejmě záleží na platu, ale také na firemní kultuře či projektech, na kterých budou pracovat.

To, jakým způsobem je mohou české společnosti zaujmout, jít tak navíc naproti velkému odlivu zaměstnanců, a ještě i zapracovat na zmíněných faktorech, je hned několik. Zpočátku nebude na škodu inspirovat se nadnárodními firmami ohledně pracovních režimů, jako je stoprocentní home office nebo hybridní forma pracovního režimu.

Ajťáci velmi rádi slyší o možnosti práce, jak z domova, z kanceláře nebo například z jiné země po delší časový úsek. Dále trenduje work-life balanc, čtyřdenní pracovní týden nebo kompletní časová flexibilita práce, která by zdůraznila především kvalitu práce konkrétního ajťáka, nikoli odpracovaný čas.  

 

Interní výchova?

Přestože zahraniční firmy někdy nabízí ne úplně konkurovatelné benefity, jako například možnost vycestovat do poboček po celém světě, zahraniční stáže, práci s nejmodernějšími technologiemi, účast na projektech, jako je e-mobilita, smart cities nebo AI a obnovitelné zdroje, mají i tuzemští zaměstnavatelé stále šanci.

Je zde dále například prostor pro tvorbu dobře propracovaného systému vzdělávání, v rámci, kterého budete moci svým zaměstnancům nabídnout další kurzy nebo certifikáty, které jistě ocení. Obecně je na místě začít s výchovou vlastních odborníků, takových, kteří budou loajální a podniku věrní.

Velmi známé zahraniční korporáty, jako je například Lufthansa nebo Evosoft, už dávno pochopily, že jedinou cestou, jak získat vlastní odborníky, je jejich interní výchova. Koneckonců si ale personalisté uvědomují, že v první řadě je třeba dbát na individualitu každého IT experta a poskytnout mu v IT benefity ušité na míru.

Každý ajťák totiž nestojí pouze o to pracovat z domova a pobírat za to tu nejvyšší možnou mzdu, některým záleží více na druhu projektu, na tom, aby ho bavil a zároveň ho nějakým způsobem posunul kariérně dál.

 

 

Připravila: Petra Sauerová