CoolClub pro IT odborníky

Místo skenu obličeje otisk dlaně. Je tu nová metoda biometrického zabezpečení

10.09.2024

Na poli biometrického zabezpečení se rýsuje nová technologie v podobě skenování dlaně. Slovenská firma Innovatrics přišla s řešením, které umožní používat běžný fotoaparát k rozpoznávání otisku dlaně.

 

Novinky

 

Systém nazvaný Mobile Palm Print Recognition analyzuje unikátní charakteristiky dlaně na základě fotografie, ať už pořízené zadní nebo přední kamerou telefonu.

Na rozdíl od otisků prstů nebo skenerů obličeje, jež jsou v určitých situacích nepraktické (například při nošení roušky), nabízí tato metoda alternativní řešení. Skenování dlaně tak bude ideální kupříkladu pro odemykání telefonů v prostředí, v němž nelze využít rozpoznání obličeje nebo prstů.

 

Dlaň versus jiné biometrické metody

Technologie skenování dlaně má několik následujících výhod.

  1. Větší přesnost: Skenování obou dlaní najednou může být přesnější než rozpoznávání obličeje, zvláště při použití kvalitní kamery. Výsledky testů ukazují, že technologie funguje spolehlivě i na levnějších zařízeních.
  2. Vyšší úroveň zabezpečení: S falešným rozpoznáním na úrovni 0,00001 % je tato technologie vhodná pro aplikace vyžadující maximální zabezpečení, jako je přístup k citlivým datům nebo ověřování plateb.
  3. Široká dostupnost: Jelikož tato technologie nevyžaduje speciální senzory, může být implementována na široké spektrum zařízení. Stačí běžný fotoaparát a vyhodnocovací software.

 

 

Možnosti využití

Kromě odemykání telefonů by technologie mohla být použita například ověřování plateb. Další potenciální oblastí je přístup k budovám a objektům, v nichž může být sken dlaně rychlým a efektivním řešením.

 

Co čeká tuto technologii v budoucnosti?

I když skenování dlaně nabízí velký potenciál, závisí jeho masové rozšíření na přijetí této technologie ze strany velkých hráčů, jako je Google a Apple. Pokud se rozhodnou integrovat tuto technologii do svých systémů, můžeme se těšit na její rozšíření v široké škále mobilních zařízení.

 

 

Foto: Innovatrics