CoolClub pro IT odborníky

MWC 2024 odhalilo fascinující novinky budoucnosti

11.03.2024

Veletrh Mobile World Congress (MWC) 2024 je událostí roku pro všechny fanoušky mobilních technologií. I letos se v Barceloně stal přehlídkou inovací a trendů. Jaké technologické vymoženosti firmy představily?

 

Magazín

 

Na veletrhu MWC 2024 se se svými produkty objevily nejrůznější značky. Uniknout by vám nemělo vesmírné vozítko z dílny SpaceX, mobil a hodinky v jednom od Motoroly, ale ani robotický pes od Boston Dynamics. Co dalšího představili technologičtí mágové?

V posledních letech už mobilní telefony nepřichází s ničím zvlášť přelomovým. Zkrátka plochý dotykový displej a kamera s několika objektivy a čočkami. Na barcelonském veletrhu ale překvapila celá řada nejrůznějších technologických vymožeností. Firmy uvedly své produkty pro Evropu, často i se stanovenou cenou pro tuzemský trh.

Nejedná se jen o telefony, ale i o prezentace vývojářů nejrůznějších aplikací nebo další drobné elektroniky, včetně tabletů či notebooků. Integrovaná AI se už zdá být naprostým standardem.

 

 

Véčkové telefony: Trend, který se vrací

Véčkové konstrukce mobilních telefonů zažívají renesanci a vzniká jich stále více. Na letošním MWC se objevilo hned několik méně známých značek jako Doogee, BlackView nebo HMD Global. Ta by měla v průběhu letošního roku uvést své véčko, a to ve spolupráci s Mattel, výrobcem panenky Barbie.

Pozadu nezůstane ani Honor, který mimo nových telefonů představil i plán skládacího telefonu véčkové konstrukce, kterým hodlá konkurovat modelům Samsung Galaxy Z Flip.

 

Odolné telefony pro náročné uživatele

Na MWC 2024 nechyběli ani výrobci odolných telefonů pro náročné uživatele. Ulefone, specialista na odolné smartphony dostupné i v Česku, představil modely s obří baterií přes 20 000 mAh. BlackView, známý z českých e-shopů, se zaměřil na kompaktní odolné telefony N6000 a N6000 SE, které jdou proti trendu velkých displejů a baterií.

Se skutečně obřím smartphonem v kombinaci s véčkovou konstrukcí přichází licencovaná značka Energizer, kterou prodává francouzská společnost Avenir Telecom. Na veletrhu ukázala hned několik konceptů chystaných mobilních zařízení s obří baterií o kapacitě až 28 000 mAh. To je více než šestkrát větší kapacita baterie iPhone 15 Pro Max.  

 

 

Fascinující koncept notebooku s průhledným displejem

Společnost Lenovo na MWC 2024 předvedla fascinující koncept notebooku s průhledným displejem. Inspirovaná trendem rozšířené reality věří, že si tento produkt najde své fanoušky. Koncept nevypadá nerealisticky, ba naopak, působí propracovaně, úchvatně a plně funkčně.

Vedle mobilních telefonů se na veletrhu objevily i další technologické vychytávky. Kromě robotického psa CyberDog od Xiaomi zaujal i model Dynamic 1 od značky Tecno. Ten vydrží na povely "páníčka" dovádět 90 minut a má vyměnitelnou baterii o kapacitě 15 000 mAh. Pro zájemce o koupi je tu ale zklamání, Tecno zatím s prodejem nepočítá.

 

Xiaomi: Od robotických psů k elektromobilům

Zmíněný Xiaomi, doposud známý jako čínský výrobce především smartphonů, na veletrh nevyrazil pouze se svým CyberDogem 2, ale také s automobilem Xiaomi SU7.  Elegantní modrý sedan na jedno nabití ujede až 800 kilometrů, ale do Evropy se zatím nechystá, pravděpodobně je to však spíše otázka času.

 

 

Připravila: Petra Sauerová
Foto: Gsma.photos