CoolClub pro IT odborníky

Mobil a chytré hodinky v jednom: Motorola razí cestu budoucnosti

06.03.2024

Mobil nebo chytré hodinky? Už se nemusíte rozhodovat, Motorola přichází se svým řešením dva v jednom. Má však svoje plusy i minusy.

 

Novinky

 

Motorola se vyžívá ve svých odvážných modelech. Tentokrát na veletrhu mobilních technologií představila prototyp ohebného smartphonu, který hravě poslouží i jako chytré hodinky.

Koncept funguje na principu konstrukce řady válečků, které fungují podobně jako klouby, jeden za druhým. Mobilní telefon tak lze ohnout zvnějšku až do tvaru podkovy. Pak si pomůžete magnety a připevníte náramek, čímž snadno a rychle proměníte mobilní telefon v chytré hodinky.

Zařízení nemá žádné konkrétní jméno, protože jde zatím skutečně o pouhý koncept, i když skutečně pozoruhodný. Kvůli svému ohýbacímu mechanismu totiž překonali hned několik technologických překážek. Nejsou známa všechna specifika, ale něco Motorola přece jenom prozradila.

 

 

Například baterie, která je běžně v jednom kuse, popřípadě dvou, pokud se jedná o véčkový telefon, zde musela být rozdělena do řady zhruba patnácti válečků, které následně tvoří několikanásobný kloub k ohýbání. Zároveň jsou záda telefonu pokryta hrubou tkaninou, aby mobil při telefonování neklouzal a na ruce byl příjemný.

 

Dobrý nápad, ale...

Teď ale už k těm háčkům. Zcela upřímně telefon ohnutý do tvaru podkovy nepůsobí nijak zvlášť esteticky, na ruce pak vypadá příliš robustně a monotónně, takže jsou aspekty, na kterých bude třeba ještě zapracovat. Na druhou stranu po narovnání máte k dispozici mobil běžných rozměrů bez jakýchkoliv kompromisů.

Za povšimnutí stojí, že se v rámci tohoto „dva v jednom“ nenašlo místo pro fotoaparát, a tak si bude nástroj muset vystačit se selfie kamerou.

 

 

Ještě je určitě třeba zmínit displej, ten je tvořen panelem typu P-OLED. A má oproti jiným ohebným telefonům poměrně komfortní pozici, ohýbá se totiž vně a zdaleka ne pod tak ostrým úhlem, nemusíte se proto bát možného opotřebování.

Více detailů Motorola nezveřejnila, což může znamenat všelicos. Jednou z variant je i to, že s přetavením konceptu ve finální produkt příliš nepočítá a jejich cílem bylo pouze ukázat, čeho je možné s ohebnými panely dosáhnout.

 

 

Připravila: Petra Sauerová
Foto: Facebook Motorola