CoolClub pro IT odborníky

5 nejlepších knih nejen pro IT profesionály

30.11.2021

I v době podcastů a audioknih se najdou důvody, proč usednout ke knize. A nemusí to být nutně jeden z těch vědecky podložených, mezi něž patří snížení stresu, mozková stimulace nebo zvýšení inteligence. Přinášíme vám seznam pěti knih, do kterých se začtete prostě, že jsou zajímavé, inspirativní a aktuální - viry, algoritmy, umělá inteligence i digitální kódování.

 

Magazín

 

Jaké knižní tipy vám doporučujeme?

 

A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence, Jeff Hawkins

Jeff Hawkins ve své knize zkoumá novou teorii o lidské inteligenci. Pokud máte zájem dozvědět se více o tom, co by mohlo být zapotřebí k vytvoření skutečné umělé inteligence, tato kniha nabízí fascinující teorii.

Hawkins je sice známý především jako spoluvynálezce PalmPilotu, ale desítky let přemýšlel o souvislostech mezi neurovědou a strojovým učením a není lepšího úvodu do jeho myšlení než tato kniha.

Rok vydání: 2021


Algoritmy pro život – výpočet lidských rozhodnutí, Brian Christian, Tom Griffiths

Kniha se zabývá způsoby využití počítačových algoritmů v každodenním životě. Christian a Griffiths ve sém díle ukazují, jak lze pomocí počítačových algoritmů řešit běžné problémy a jak je můžeme aplikovat ve svém životě.

Rok vydání: 2017

 

 

Houževnatost, Angela Duckworth
Světově významná psycholožka Angela Duckworth v tomto díle ukazuje všem, kdo usilují o úspěch, že tajemstvím k dosažení velkých cílů není talent, ale zvláštní směs vášně a vytrvalosti.

Tuto vlastnost nazývá houževnatostí. Kniha se opírá o vědecké studie, hloubkové rozhovory s velmi úspěšnými lidmi i na poznatcích několikaleté praxe autorky.

Rok vydání: 2017

 

Elon Musk: Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti, Ashlee Vance

Jméno Elon Musk zná asi každý, kontroverzní podnikatel-miliardář, inovátor a jeden z nejbohatších lidí na světě. Stojí za světově známými společnostmi Tesla, SpaceX a Solarcity.

Mimoto také spoluzaložil společnost PayPal, kterou následně prodal za 1,5 miliardy dolarů. Ashlee Vance získal jako jediný novinář exkluzivní přístup k Muskovi a v této knize zachycuje úžasnou podívanou na život a práci tohoto génia, od jeho bouřlivé výchovy v Jižní Africe a útěku do spojených států až po dramatické technické inovace a podnikatelské aktivity.

Rok vydání: 2015

The Code Breaker, Walter Isaacson
Best-selling autor, který napsal knihy Leonardo da Vinci a Steve Jobs se vrácí s napínavým vyprávěním o tom, jak nositelka Nobelovy ceny Jennifer Doudna a její kolegové zahájili revoluci, která nám umožní léčit nemoci, bránit se virům a rodit zdravější děti.

S týmem totiž vynalezli jednoduchý nástroj na modifikování DNA, známý pod zkratkou CRISP. Vývoj CRISPRu a rychlý vývoj vakcín proti covidu-19 urychlí nástup nové inovační revoluce. Posledního půl století jsme žili v digitální éře, ve věku mikročipu, počítače a internetu.

Teď vstupujeme do éry biologické revoluce: děti, které dnes studují digitální kódování, doplní nová generace, která se bude učit číst a přepisovat kód života. Přečtěte si tento strhující příběh, který pojednává o nejdůležitějším biologickém objevu dnešní doby a o tom, jak bude vypadat budoucnost lidské společnosti.

Rok vydání: 2021

 

Tip! 5 knih o osobním rozvoji, které vám k něčemu budou

 

 

Připravila: Diana Hovorková