CoolClub pro IT odborníky

Inovativní eko-tech projekty současnosti. Jak můžete snadno pomoci přírodě?

04.06.2021

Jste fanoušky ekologie a nových technologií? Pak vás jistě nadchne náš list top 5 eko-tech projektů současnosti, který vám odhalí to nejlepší ze scény našich a zahraničních start-upů. A rozhodně se máte na co těšit – řeč bude například o konceptu sdílených energií, zpomalení „rychlé módy“ nebo o výrobě biologicky odbouratelném plastu.

 

Magazín

 

1. Commute: Fuel Splitter

To, že pandemie koronaviru může být skvělou příležitostí k realizaci nových projektů, mohou potvrdit i dva studenti z univerzity v Birminghamu. Daniel Chivers a Michael Trueman vymysleli jedinečnou Commute: Fuel Splitter – car-sharing aplikaci, která umí nejen spočítat přesnou cenu za svezení (cena paliva/počet kilometrů), ale díky „dýškám“ uživatelů zároveň přispívá na další eko/environmentální projekty. Jak? Aplikace sama navrhuje, kolik zaplatit, abyste vykompenzovali množství emisí uhlíku z vaší cesty – stačí si jen vybrat z dlouhého seznamu možností. Dobrý pocit, že jste udělali něco málo pro naši planetu, vás nemine.

 

2. Greenly

Zatímco svět začíná vyhrávat nad koronavirovou pandemií, boj proti globálnímu oteplování je od výhry vzdálen na míle. Pomocnou ruku ovšem nabízí francouzský projekt Greenly, který vyvinul první bezplatnou mobilní aplikaci (Greenly) ve formě online kalkulačky na CO2. Greenly identifikovala tisíce ekologicky odpovědných značek a dodavatelů, aby zvýšil povědomí o uhlíkové stopě a pomohl ji redukovat. Díky aplikaci budete přesně vědět, jak dělat lepší ekologická rozhodnutí v každodenním životě – například v dopravě, nákupu oblečení, potravin, elektroniky a dalších.

 

3. Snaaz

Z průzkumů vyplývá, že až jedna třetina celosvětově vyráběného oblečení se neprodá, protože jednoduše neodpovídá módnímu vkusu zákazníků. Co se stane s tímto oblečením? Daruje se, nebo se snad recykluje? Pravdou často bývá ten nejhorší možný scénář – skončí na skládce, nebo je spáleno. Ve výsledku ročně vyhodíme až 35 miliard eur.

S redukcí odpadu by mohl pomoci německý projekt Snaaz a jeho praktická AI aplikace. Stačí nahrát fotku svého outfitu do aplikace a sdílet ji se Snaaz komunitou. Díky těmto údajům vám aplikace bude doporučovat podobné kousky (stylem i mírami) a zároveň pomáhat eliminovat problém v masivní nadprodukci oblečení, které nikdo nechce.

 

4. Green Whale Global

Věděli jste, že v roce 2019 dosáhla roční celosvětová produkce plastů téměř 370 milionů tun? Zatímco na pevnině trvá staletí až tisíciletí, než se plasty rozloží, ve vodě k úplnému rozložení nikdy nedojde. To má fatální důsledky nejen pro mořský život, ale také pro nás, neboť mikroplasty nevědomě konzumujeme každý den. Co s tím?

Se skvělým řešením přichází Green Whale Global – korejský výrobce ekologických alternativ plastů, který se snaží běžné plasty nahradit biologicky odbouratelnými, a tím ulevit životnímu prostředí i samotným živočichům. Korejská společnost z tohoto eko materiálu dokáže nejen nahradit jednorázové plasty (např. plastové nádobí), ale také vyrobit průmyslové výrobky, obalový materiál nebo retailové produkty.

 

5. Fuergy

Na závěr tady máme i skvělý eko-tech projekt ze slovenských luků a hájů. Start-up Fuergy z roku 2018 se zaměřuje na koncept sdílené energie, který přichází s revoluční myšlenkou: Když je dnes možné půjčovat si auta nebo pronajímat dům či byt, proč bychom nemohli sdílet také energii?

Společnost vyvinula hardware poháněný inteligentním softwarem nazvaným brAIn, který se připojí k chytrým zařízením, např. smart spotřebiče, a pomůže jim využívat energii co nejefektivněji. Podniky mohou stejnou energii sdílet prostřednictvím Fuergy Business, což podle Fuergy může podnikům ušetřit více než 50 % nákladů na energii. Cíl je tedy jasný – změnit to, jak lidé využívají a sdílí elektrickou energii, a zároveň urychlit přechod na udržitelné zdroje obnovitelné energie.

 

Téma eko-tech projektů vás zaujalo a zajímá vás více? Přečtěte si také náš článek o české aplikaci na trackování mořských živočichů.

 

 

Připravila: Petra Pruden