CoolClub pro IT odborníky

AI v roli pomocníka při léčbě Parkinsonovy choroby

23.06.2021

Rory Cellan Jones měl v roce 2019 diagnostikovanou Parkinsonovu chorobu. Nedávno si po dobu dvou týdnů ustálil svůj režim. Každé ráno si ve stejnou hodinu připevnil na pravou ruku tři zařízení se senzory a zapnul tablet. Doufá, že výsledky jeho snažení pomohou v rámci studie milionům lidí, kteří se potýkají se stejným osudem.

 

 

Každodenní Roryho rutina byla součástí lékařské studie, kterou prováděli inženýři z londýnské univerzity ve spolupráci s neurologem z tamní nemocnice. Cílem studie bylo pomocí technik umělé inteligence vyvinout přenosné zařízení, které by bylo schopné monitorovat příznaky Parkinsonovy choroby a pomáhat při její léčbě. Parkinsonova choroba je nejrychleji rostoucím onemocněním na světě. Na tlumení příznaků existují léky, ale je velmi obtížné předepsat přesnou dávku v kombinaci s ostatními léky, které pacienti užívají. Cviky, které měl při své rutině pacient provádět každé ráno, byly podobné těm, které cvičí při návštěvách lékaře každé čtyři měsíce.

Myšlenka vědců je taková, že data zaznamenaná senzory a videozáznam sezení postupně naučí systém AI hodnotit příznaky nemoci tak, jako to dělá lékař. Neurologové pro měření závažnosti onemocnění používají speciální přístroj. Na začátku studie jím byli pacienti vyšetřeni na klinice. Výsledky vyšetření byly vloženy do systému umělé inteligence jako součást jeho učebních dat. Cílem bylo v podstatě přenést vyšetřovací metody a myšlení doktora do umělé inteligence. Realisticky se studie snažila převzít jeho diagnostické schopnosti a zanést je do automatizovaného systému. A právě tak funguje machine learning, který je součástí právě umělé inteligence. Výzkumný tým z londýnské univerzity je oproti ostatním studiím napřed. Shromažďuje údaje o všech hlavních příznacích Parkinsonovy choroby – ztuhlosti končetin, třesu a zpomalení pohybu.

Nový projekt na léčbu Parkinsonovy choroby dostal od Národního institutu pro výzkum zdraví grant. Je velká naděje, že zařízení, které budou lidé nosit neustále u sebe, bude poskytovat léčbu. Fungovalo by na základě vstřelování malého množství proudu do svalů pacienta za účelem kontroly třesu. Přes veškerou snahu ještě nebyl vyvinut žádný lék na Parkinsonovu chorobu. V současné chvíli je podle odborníků potřeba najít něco, co by dokázalo zpomalit proces degenerace mozku. Můžeme společně s odborníky doufat, že právě umělá inteligence je cestou k vynalezení účinné léčby.

 

Připravila: Erna Březinová