CoolClub pro IT odborníky

Novinky u iPhonů 2024: Co nabídne řada iPhone 16?

09.09.2024

Dnes večer proběhne premiéra nových iPhonů 16. Jaké hlavní novinky a vylepšení si tentokrát Apple připraví? Podívejte se na naši předpremiéru.

 

Novinky

 

Právě dnes, 9. září 2024 v 19 českého času uskuteční tradiční podzimní akce Apple Keynote. Tentokrát tedy výjimečně v pondělí z důvodu úterního konání první významná prezidentské debaty v USA.

Kromě iPhonů se můžeme těšit novinky a nové modely Apple Watch a sluchátek AirPods. Konkrétně nová řada iPhone 16 má přinést výrazná vylepšení ve všech oblastech – od displejů, přes výkon a baterii až po podporu umělé inteligence. Co se očekává?

 

1. Větší displeje a jas

iPhone 16 Pro bude mít největší displej, jaký kdy iPhone měl – 6,3 palce. O kousek víc bude mít iPhone 16 Pro Max, jenž dosáhne neuvěřitelných 6,9 palců. Displeje budou vybaveny OLED technologií s ještě vyšším jasem a budou využívat technologii Micro-lens pro snížení energetické náročnosti. Pro uživatele to znamená jasnější obraz a lepší zážitek z používání.

 

2. AI pro všechny a nový Apple A18 procesor

Letošní modely iPhonu 16 přicházejí s procesory Apple A18 a A18 Pro, vyráběnými pomocí 3nm technologie. Tyto čipy přinášejí nejen vyšší výkon, ale i nižší spotřebu energie. Všechny modely iPhone 16 budou vybaveny umělou inteligencí Apple Intelligence.

 

 

3. Ztenčené rámečky pro lepší design

iPhone 16 Pro a Pro Max přichází s dosud nejtenčími rámečky – tloušťka pouhých 1,2 mm u Pro verze a 1,15 mm u Pro Max. Díky technologii Border Reduction Structure (BRS) se minimalizuje i spodní rámeček, využitelná plocha displeje se tak maximalizuje.

 

4. Chytré chlazení s grafenem

Řada iPhone 16 má být vybavena grafenovými podložkami, které se postarají o lepší odvod tepla. Grafen má výrazně lepší tepelnou vodivost než měď, což se projeví ve stabilnějším výkonu i při vysokém zatížení. Apple tak reaguje na problémy s přehříváním u iPhonu 15 Pro, které musel softwarově řešit.

 

5. Vylepšené nabíjení

Nové iPhony 16 Pro přinesou zrychlené nabíjení. Stane se tak přes kabel s výkonem až 40 W a bezdrátově přes MagSafe s výkonem 20 W. Magnety pro MagSafe budou navíc tenčí, což znamená také zmenšení prstence na zadní straně telefonu.

 

 

6. Vertikální fotoaparáty a prostorové video

Základní modely iPhone 16 a iPhone 16 Plus budou mít uspořádané fotoaparáty vertikálně, což umožní nahrávání prostorových videí. Tato funkce bude ideální pro zejména uživatele Apple Vision Pro, jimž poskytne nový rozměr pro natáčení videí.

 

7. Akční tlačítko pro snadnou kontrolu

Akční tlačítko, které se poprvé objevilo u iPhone 15 Pro, se nyní rozšíří na všechny modely iPhone 16. Uživatelé si ho budou moci přizpůsobit pro různé funkce, jako je například zapnutí fotoaparátu, aktivace režimu soustředění či zapnutí svítilny.

 

8. Rychlejší 5G připojení

Pro modely iPhone 16 Pro a Pro Max přinášejí vylepšené 5G modemy Snapdragon X75 od Qualcommu. Ty zajišťují o pětinu nižší energetickou náročnost a o čtvrtinu menší rozměry oproti předchozí generaci.

 

9. Baterie s vyšší kapacitou a lepší výdrží

U základního iPhone 16 a Pro Max dojde ke zvýšení kapacity baterií o 5-6 %, zatímco u modelu iPhone 16 Plus dojde k menšímu poklesu. Apple zvažuje nasazení technologie „Stacked Battery“ pro lepší energetickou hustotu a delší životnost baterií.

 

10. Více RAM pro efektivní práci s AI

Apple zvýšil kapacitu operační paměti u všech iPhonů 16 na minimálně 8 GB RAM, což zajišťuje lepší podporu umělé inteligence a plynulejší multitasking.

 

 

Foto: Apple