CoolClub pro IT odborníky

OpenAI rozjíždí projekt Strawberry: Cílí na ještě větší přiblížení AI k lidskému myšlení

31.07.2024

Společnost OpenAI pracuje na ambiciózním projektu Strawberry. Cílem je překonání dosavadních limitů umělé inteligence zejména v oblasti uvažovánía  argumentace.

 

Novinky

 

Podle interních dokumentů OpenAI, ke kterým se dostala agentura Reuters, má Strawberry umožnit AI nejen generovat odpovědi na dotazy, ale i plánovat dopředu a samostatně se pohybovat v online prostředí.

Díky tomuto pokroku by se AI mohla zapojovat do "hloubkového výzkumu", čímž by překonala dosavadní bariéry velkých jazykových modelů, jako je ChatGPT.

 

 

Zahrát si piškvroky

Velké jazykové modely sice excelují v sumarizaci složitých textů a generování plynulých jazykových výstupů, ale často selhávají v řešení jednoduchých logických úkolů, které pro lidi představují intuitivní záležitost.

Například nedokáží rozpoznat logické chyby nebo zahrát piškvorky. V takových případech se často uchylují k tzv. halucinacím, kdy generují nepravdivé nebo zavádějící informace.

Strawberry má dle zdrojů Reuters představovat klíčový krok k překonání těchto limitů. Dokumenty OpenAI sice popisují cíle projektu, ale nekonkretizují jeho technické detaily. Zdroje Reuters ale uvádějí, že OpenAI se blíží k uvolnění technologie s výrazně pokročilými schopnostmi uvažování ve srovnání s aktuálními jazykovými modely.

Součástí technologie je i tzv. posttrénink generativních modelů AI. To znamená jejich doladění pro specifické úkoly po dokončení základního tréninku na rozsáhlém souboru dat.

Projekt Strawberry vzbuzuje značné nadšení v oblasti umělé inteligence, jelikož slibuje revoluci v uvažování a argumentaci strojů. Očekává se, že by mohl mít dalekosáhlý dopad na různé oblasti, jako je výzkum, vzdělávání nebo i běžný život.

Je však důležité zdůraznit, že projekt je stále ve fázi vývoje a jeho konečný dopad na oblast AI nelze s jistotou předvídat.

 

 

Připravila: Petra Sauerová