CoolClub pro IT odborníky

Apple se musí podvolit: Aplikace mimo App Store spustí v iPhonech již brzy

23.11.2023

Evropská unie nařídila společnosti Apple, aby povolila možnost instalace aplikací i mimo App Store. A tak se Apple musí přizpůsobit. Změna přijde už v první polovině příštího roku.

 

Novinky

 

Co nevidět vyjde nová směrnice Evropské unie, která nebude současný model dostupnosti aplikací mimo App Store povolovat. Apple toto nařízení vyslyší již v první polovině příštího roku.

Apple zatím nezveřejnil příliš informací, a není se čemu divit. Do změn se mu očividně nechce: otevřením svého operačního systému iOS novým alternativním obchodům s aplikacemi mimo App Store, ztratí 15% či 30% provizi z nákupu.

 

 

Přesto se společnost na tuto změnu už začala připravovat. Apple zároveň dává na vědomí, že strach z možných nezabezpečených aplikací není na místě.

Chystá se totiž představit vysoce kontrolovaný systém, který se bude starat právě zejména o aplikace instalované na území EU z jiných zdrojů než z App Store.

Dopad této novinky na dostupnost aplikací je zatím nejasný. Je však pravděpodobné, že zrušená provize umožní vývojářům, kteří ji považovali za nepřijatelnou, vydávat aplikace mimo App Store.

To by mohlo vést k jejich prudkému nárůstu. Definitivní výsledky však uvidíme až příští rok.

 

 

Připravila: Petra Sauerová
Foto: Facebook App Store