CoolClub pro IT odborníky

Pozor na falešné terminály u bankomatů, podvodníci útočí skimmingem

09.10.2024

Kreativita podvodníků neustále překvapuje novými způsoby, jak lidi připravit o peníze. Jejich nejnovější trik se zaměřuje na bezkontaktní výběry z bankomatů, které jsou stále populárnější. Na co si v tomto případě dát pozor?

 

Novinky

 

V centru Prahy byl nedávno odhalen falešný terminál, který mohl získávat citlivé informace z bezkontaktních karet či mobilních čipů. Tento typ podvodu, známý jako skimming, je v Česku sice zatím ojedinělý, ale uživatelé by měli být obezřetní.

Nálezcem falešného zařízení je Cyril Mrázek, který jednoho dne chtěl běžně vybrat hotovost z účtu, když zjistil, že něco není v pořádku. Popisoval, že zkoušel pohmatem, zda zařízení na bankomatu drží, když mu najednou krabička napodobující bezkontaktní terminál zůstala v ruce.

Pan Mrázek se s krabičkou okamžitě vydal na Policii případ nahlásit, ta už ale nemohla situaci ověřit, a tak zařízení nyní leží ve ztrátách a nálezech a Policie se dál případem nezabývá.

Zdá se, že se jednalo o ojedinělý případ, který je známější spíše ze zahraničí. Petr Špiřík, expert na kyberbezpečnost společnosti PWC, uvedl, že není možné, aby podvodník vaši kartu zkopíroval a následně ji používal, jako tomu bylo v minulosti. Platbu může pouze nasimulovat.

Podle expertů se skimming totiž většinou týká pouze čtení magnetických pásek. Přestože v Česku nejsou hlášeny úspěšné případy tohoto typu podvodu, lidé by měli být při výběrech opatrní a kontrolovat, na co kartu přikládají. Policie doporučuje vybírat peníze z bankomatů uvnitř poboček bank a pravidelně kontrolovat výpisy z účtů.

 

 

Připravila: Petra Sauerová