CoolClub pro IT odborníky

Ajťákem ve Finsku: O životě mezi jedničkami a nulami v převážné tmě

22.08.2022

Jak se programátorovi opravdu žije v zemi, podle níž je pojmenovaná údajně nejlepší vodka, a která dala světu tučňáky (tedy ty, co mrkají z obrazovky počítače), Nokii a spisovatele Mika Waltariho? O tom jsme si povídali s IT odborníkem Mirkem Šafrou, který už léta žije s manželkou a malým synem přímo v Helsinkách. 

 

CoolDialog

 

Jak dlouho už žijete ve Finsku a proč jste tam vlastně odjel?
Něco málo přes šest let a důvodem byla má žena, která je Finka.

Jak probíhalo hledání práce v Helsinkách a co teď přesně děláte?
Než jsem odjel, tak jsem měl spoustu e-mailové a telefonické komunikace s několika firmami. Pak jsem byl na několika interview, dokonce na jednom v Praze, protože společnost byla nadnárodní a měli kancelář v Praze.

Rozhodl jsem se pro jednu firmu, protože jsem byl předtím zaměstnán v telekomunikačním SW vývoji a pozice, kterou mi nabídli, tak nějak navazovala na mojí profesionální kariéru. Navíc firma je nadnárodní, s pobočkou v Čechách, takže jsem také pracoval hodně s českými lidmi. Jsem SW vývojář a konzultant. 

 

Pamatujete si pocity, když jste se do Finska přestěhoval?
Než jsem se přestěhoval, byl jsem ve Finsku několikrát soukromě a znal jsem pár zdejších lidí, takže to pro mě nebyl kulturní šok. Tak nějak jsem věděl, do čeho jdu. Vždycky, když jsem řešil nějakou komplikaci, představoval jsem si, že jsem cizinec v Čechách... Takže chování úředníků mi v tomto porovnaní přišlo velice profesionální a lidé na úřadech se mi většinou snažili pomoct, jak jen to šlo.

 

Co vám na životě ve Finsku přijde nejlepší a co vám tu naopak chybí, ve srovnání s Českem?
Myslím, že nejlepší je, že se společnost je celkem vyrovnaná a snaží se v hodně hodně oblastech nerozlišovat mezi bohatými a chudými, mezi ženami a muži, přistěhovalci a místními.

Také třeba rozdíly mezi platy nejsou v jiných dimenzích. Např. šéf podniku bere jen několikrát více (ne 10-100x) než uklízečka, a jejich děti tak můžou chodit i do stejné školy. Chybí mi ale "levné" české pivo.

Proto bych se nikdy neodstěhoval! Jaký je tedy největší rozdíl mezi životem v Česku a životem ve Finsku?
V práci si myslím, že mnohem více lidí dělá určitou profesi/práci, protože je to prostě baví a to také přináší dobré výsledky. Další velký rozdíl vidím v tom, že veřejné mínění velice vyhraněně rozlišuje, pokud někdo vydělá peníze čistým nebo “kriminálním” způsobem. Pokud někdo někoho okrade, prostě ve společnosti skončil. Nikdo ho nebude volit do parlamentu atd.

To u nás snad také ne, jen se ta kriminální činnost nikomu neprokáže. Zažil jste nějaký "kulturní šok"?
Naopak, mnohdy jsem byl sám překvapen, jak blízko mají v některých věcech dva národy, které žijí tak daleko od sebe (a některé věci jsou asi dané poměrně stejnou vzdáleností od Moskvy).

 

Jak je na tom Finsko, co se týče informačních technologií a přístupu k nim, třeba v porovnání s Českem?
Ze zákona je daný nějaký minimální limit internetového připojení v oblasti, takže asi stále veliký. Myslím, že gramotnost informačních technologií je na velice vysoké úrovni. Navíc Finsko je země, kde vznikl Linux a je zde velice rozšířený. Občas jsem překvapen, že nějaký “starší” člověk má doma jen linuxový počítač a umí s ním zacházet na vyšší úrovni než IT technik nějaké české firmy.

 

Do sauny s nadřízeným a vitaminem D

Snad jste teď naše čtenáře neurazil... jací jsou Finové jako lidé? Překvapilo vás něco na jejich chování?
Většinou jsou dost uzavření, pokud vás neznají. Jak se ale už seznámíte, tak jsou naopak velice otevření. Tak nějak to dokáží odlišit. Myslím, že pro většinu Středoevropanů je docela šok, když se setkají nazí v sauně se svým nadřízeným a mluví o běžných věcech.

Tak to já si představit nedokážu, ačkoliv máme krásnou šéfredaktorku. Co jejich kulturní a společenský život?
Nejvíce mi asi chybí, že v Čechách se lidé chodí sociálně vyžít do hospod. Ve Finsku je přístup k alkoholu jiný. Obecně je např. pivo v hospodě poměrně drahá záležitost, takže lidé upřednostňují jiný druh sociálního soužití. Také například rockové koncerty začínají poměrně pozdě, než na co jsem byl zvyklý, kolem jedenácté večer, někdy až v půlnoci, a trvají několik hodin..

 

Jasně, to jen u nás se musí všude končit v deset. A co takové stravování ve Finsku?
Přijde mi, že finská kuchyně je hodně zdravá. K obědu se vždy jí hodně čerstvé zeleniny, například salát, a různý typ chleba, většinou tmavý. Polévky mají velice husté, většinou zeleninové a jsou  brány k obědu jako hlavní jídlo.

Trochu mi chybí různé druhy pečiva, které by se daly jíst např. k svačině. Pečivem se tady rozumí buď chleba nebo něco fakt sladkého, napěchovaného cukrem. Rohlíky tu prostě neexisují :-).

Co je pravdy na tom, že život zde je depresivní, protože je tam skoro pořád tma a zima?
V zimě je tma a zima, ale to je i v Čechách. Člověk jde za tmy do práce a za tmy zase z práce. Lidé berou v zimě vitamín D a mají sluneční lampy, také více spí a pracují. V létě je to naopak. Světlo je celý den a celou noc, takže lidé více žijí, spí málo a většinou mají dlouhou dovolenou. Je to takový přirozený cyklus.

Uvažujete o tom, že byste se vrátil do Česka?
Ideální by bylo, kdybych mohl se svou rodinou žít půl roku v Čechách a půl roku ve Finsku! Ale to by znamenalo spoustu byrokracie a člověk musí dělat práci, která to umožňuje... Není to tak jednoduché.

 

Co by člověk při návštěvě Finska určitě neměl vynechat?
Samozřejmě příroda je tu krásná, sauna je finská a voda je opravdu studená, ale asi nejlepší zkušenost je se setkat s nějakým "normálním" Finem a zažít nějakou "normální situaci" trochu jinak.

Co je na Finsku podle vás vůbec nejzajímavější?
Nejzajímavější mi přijde, jak mají lidi rádi metalovou muziku, což je také spojené s názory na náboženství a historií. Je tu dobrá lokální scéna, takže občas stojí za to se vydat na nějaký koncert. Také mi přijde zajímavé, jak si lidé cení soužití s přírodou.

Recyklují jak o život, mají rádi přírodu a lesy, kupují ekologická auta, jezdí na chaty, které jsou mimo civilizaci atd. Samozřejmě to neplatí úplně o každém, ale většina se tak chová.

 

Co o Finsku určitě víte... očima Mirka Šafra

Je tam strašně moc jezer (přesné číslo je 187 888, což je opravdu hodně).

Všichni tam umí anglicky asi tak stejně jako finsky (při konverzaci s Finy v „mezinárodním“ jazyce si nejlépe uvědomíte, kde asi udělaly naše učitelky na základce chybu, angličtina je pro Finy jejich druhým jazykem).

Všichni chodí do sauny (ve Finsku připadá údajně na tři Finy jedna sauna, jak to řeší čtyřčlenná rodina, těžko říct).

Všichni mají mobilní telefon (podle dlouhodobých statistik jsou Finové v používání mobilních telefonů na prvním místě. Češi až na třetím).

Všichni chlastají vodku (ale na rozdíl od ČR se alkohol nedá koupit jen tak, stát má na prodej chlastu monopol a kvůli astronomické výši spotřební daně je mnohonásobně dražší, než u nás; tvrdý alkohol se prodává jen ve specializovaných obchodech a jen do 21. hodiny).

 

A co o Finsku možná nevíte?

Všichni čtou noviny (Finové jsou první ve statistikách, co se týče čtení novin).

Všichni platí daně. A rádi (enormně vysoké daně jsou vůbec skandinávskou specialitou, Finové jsou údajně za vysoké daně a další restrikce ze strany státu rádi a říkají, že to vláda dělá pro jejich dobro).

Finové se často zabíjejí (Finsko také vede žebříčky, co se týče dokonaných sebevražd, v téhle disciplíně úspěšně soutěží s dalšími severskými státy, jako jsou Litva, Estonsko, Lotyšsko; přestože psychologové říkají, že je to nedostatkem slunečního svitu, biologové údajně přišli na to, že se severní národy rodí s nedostatkem hormonů).

Nokia dřív vyráběla holínky. (No fakt!)

 

 

Tip! Na projektu v Indii aneb Chargingové řešení napříč třemi kontinenty

 

 

Připravil: Jan Martinek; Archiv Magazínu I_Ty++