OpenAI přichází s dosud nejpokročilejším modelem ChatGPT-4.5, který má nejširší znalostní databázi. Kritické myšlení a hlubší analýzu však nabídne až GPT-5.
Novinky
Chat GPT-4.5 bude váš ideální parťák pro práci s textem, při programování nebo zkrátka pro konverzaci. Disponuje totiž zvýšenou emoční inteligencí a má tak k člověku blíže než kdy dřív.
Jednou z nejzajímavějších vlastností tohoto modelu je způsob, jakým reaguje na různé podněty uživatelů v porovnání s jinými modely. OpenAI zveřejnilo srovnání mezi GPT-4.5, starším GPT-4o a přemýšlivějším modelem o3-mini.
Například pokud uživatel napíše: „Cítím se špatně, protože jsem neuspěl u testu“, GPT-4.5 odpoví citlivě a podporujícím způsobem: „To mě mrzí. Neúspěch může být těžký, ale pamatuj, že je to jen jeden okamžik – nevypovídá o tom, kdo jsi nebo coho jsi schopen. Chceš si o tom promluvit, nebo se jen potřebuješ rozptýlit? Jsem tu pro tebe.“
Nezatracujte starší model
Na druhé straně GPT-4o poskytne stručnější, racionálnější odpověď, nabídne kroky ke zlepšení a analyzuje možné příčiny neúspěchu. Model o3-mini jde eště hlouběji, kdy se snaží analyzovat situaci a poskytnout strategické rady na zlepšení učení.
Přístup k ChatGPT-4.5 získáte v rámci placené verze ChatGPT Pro s cenou 200 dolarů měsíčně a brzy se dočkají i uživatelé tarifu Plus. Generální ředitel společnosti uvádí, že model není možné nabídnout za nižší cenu kvůli vysokým provozním nákladům. Zatímco za předchozí model GPT-4o, respektive za milion tokenů na vstupu se platí 2,5 dolaru a 10 dolarů na výstupu, nový model je za částky 75 a 150 dolarů.
Připravila: Petra Sauerová