CoolClub pro IT odborníky

Neuralink dostává zelenou i šest miliard: Muskova vize mozkových implantátů se stává realitou

22.08.2023

Vtipy o čipech od Muska, které jste jistě někdy zaslechli i vy, se stávají skutečností. Neuralink má zelenou k testování mozkových implantátů na lidech, získal také šest miliard od fondu Petera Thiela.

 

Novinky

 

Elon Musk obdržel tučnou, doposud největší investici, a to jen několik týdnů nato, co získal oficiální povolení k testování mozkových implantátů na lidech.

Musk před sedmi lety založil startup Neuralink. V rámci toho totiž chce pomáhat s nemocemi, jako je obezita, deprese, schizofrenie nebo autismus. To vše prostřednictvím mozkového implantátu ve velikosti mince.

Doposud, tedy cca 7 let, Neuralink tyto mozkové implantáty, nebo chete-li čipy, testoval na zvířatech. Čelí kvůli tomu i federálnímu vyšetřování v ohledu možného porušování pravidel.

I tak mu ale americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) koncem letošního května udělil zelenou, může tak technologii začít testovat od teď i na lidech.

Nedlouho nato, totiž dostal novou vzpruhu ve formě nové investice do svého stratupu. Obdržel více než 6 miliard korun od Founders Found, známého podnikatele Petera Thiela.

Jedná se tak o zatím nejvyšší jednorázovou investici, kterou startup obdržel. Zajímavé na tom je i to, kdo za ní stojí. Musk a Thiel spolu totiž historicky nemají zrovna ty nejlepší vztahy. Thiel ale Neuralinku zjevně důvěřuje.

Nyní ale ještě není jasné, jak se bude situace s Neuralinkem dále vyvíjet, i když slíbili, že bližší informace zveřejní již brzy. A tak zůstává mnoho otázek. Například, kdy bude implantát, který v jednom místě nahradí kus lebky poprvé zaváděn do mozku prvního člověka? Nebo, bude skutečně pomáhat s léčbou zmíněných onemocnění?

 

Připravila: Petra Sauerová