CoolClub pro IT odborníky

Zkusili vytvořit technologického červa s AI. Stal se hrozbou pro kybernetickou bezpečnost

19.03.2024

Zatímco pro úrodnost půdy hrají červi nezastupitelnou roli, v online prostoru po sobě zanechávají pouze spoušť a chaos. Počítačoví červi nejsou žádné sci-fi, ale forma škodlivého kódu. Jak by vypadalo působení červa navíc vyzbrojeného umělou inteligencí?

 

Novinky

 

Nástroje poháněné umělou inteligencí sice přinášejí značné množství výhod, ale nevyhýbají se jim ani negativa. O tom se nyní přesvědčili bezpečnostní výzkumníci, kteří otestovali AI počítačového červa, jaký je výsledek?

 

Chytří červi

Vývojářům z oblasti kybernetické bezpečnosti to nedalo. A rozhodli se vytvořit červa s technologiemi umělé inteligence a podrobit ho testu. Člen týmu bezpečnostních odborníků je přesvědčen, že takový typ počítačového červa je schopen provést naprosto nepředstavitelný kybernetický útok.

Naznačuje to i pohled do minulosti, do roku 1988. Už tehdy ve velmi rané fázi internetu totiž řádil počítačový červ Morris a způsobil nepochopitelný chaos. Současného škůdce, obdařeného navíc funkcemi AI, vyvinuli výzkumnici z Cornellovy univerzity a zjistili, že dokáže obejít i bezpečnostní opatření ChatGPT či Gemini.

 

 

Mimoto s přehledem zvládne napadnout i e-mailového asistenta s implementovanou generativní umělou inteligencí. Což mu zpřístupní data z elektronické pošty, se kterými může zacházet dle vlastního uvážení.

Jde na to dvěma způsoby: skrze textový prompt se škodlivým kódem, který prostřednictvím e-mailu rozšíří i do dalších počítačů. Nebo za využití obrázků, které opatří taktéž škodlivým kódem.

Obě varianty spojuje jedno, chyby v architektuře systémů umělé inteligence, čímž ale může dojít k odcizení nejen telefonních čísel nebo údajů o platebních kartách, ale i dalších citlivých dat. Vědci varují, že pokud nedojde k jejich opravě, na které už prý Google a OpenAI pracují, může jít v budoucnu o reálnou hrozbu.

 

 

Připravila: Petra Sauerová