CoolClub pro IT odborníky

"Moje rada je vracet se k tomu, co nefunguje a odbourávat to. A nebát se experimentovat," říká Petr Zajíček, Head of Recruitment & Employer Branding z 2N Telekomunikace

02.05.2023

Dvanáctý díl podcastu HeRoes Talk je venku. Jeho hostem se stal Petr Zajíček, Head of recruitment & Employer Branding ze společnosti 2N Telekomunikace. V následujícím rozhovoru najdete ochutnávku toho, na čem se celý rozhovor točil. Zajímá vás, jak AI ovlivní obor HR, jak moc je employer branding pro společnost důležitý a jak by měl vypadat ideální nábor?

 

HRstack

 

Nepřišlo AI a ChatGPT všechno toto moc brzy, jsme na to připraveni?

Já jsem brutálně nadšený! Já to všechno zkouším, čtu všechny články, ale spoustu času mi zabere se vůbec jen zorientovat v tom, co všechno v ten daný den vyplynulo. Já říkám: zkoušejme si to, zamýšlejme se nad tím, jak to změní práci, připravujme se na to, ale počkejme až to ještě trochu uzraje. Je to ještě všechno moc rychlý.

Jsem nadšený, ale pořád jsem ještě opatrný. Myslím si, že tak, jak rychle to přišlo, to bude ještě rychleji klást důraz na kritické myšlení a na to vědět, jak to fitne do prací.

 

Kdy se vy sám poradíte s OpenAI nebo i jinými obdobnými nástroji?

Vyzkoušel jsem toho víc, ale zpátky se k tomu vracím. Já to používám sám pro sebe, když si potřebuji nad něčím popřemýšlet. Jsme malý tým a já dám hodně na inspiraci. Nedávno jsem to vyzkoušel, když jsem se připravoval na pohovor seniorního člověka. Potřeboval jsem si připomenout, co by měl mít za kompetence, skilly, a co je těch top 10 věcí. A když se ChatGPT rozpovídá, tak on to nakonec dá (smích).

 

Když v tom ještě zahloubáme v AI ve spojení s oborem HR, kam se to může podle vás posunout za jeden až dva roky?

V tom oboru je spousta výzev, velké firmy nám daly ochutnat, co to umí. Ony podle mě samy neví, jak to zmonetizovat, proto do toho skáčou různě rychle. Teď se to začne aplikovat, jak jsem říkal s tou opatrností.

Já bych kolem toho pevný proces zatím nepostavil, protože nevím, jak dlouho by mi mohl fungovat. Umělá inteligence, pro mě jako pro vystudovaného člověka, měla být odklon od toho, že s AI budeme moci mluvit víc než s člověkem, ale se všemi pozitivy i negativy.

To znamená včetně chyb. Pokud jednou vybudujeme AI, která nebude dělat chyby, tak tady pak máme jako lidi hodně silného soupeře. A toho bych se já nechtěl úplně dočkat, já mám rád i když to uteče k té chybovosti a rád se pokochám tím, že udělala i botu.

 

 

Employer branding není vidět. Oddělení sales moc nechápe, proč to vůbec mít. Pravdou ale je, že stále více firem to řeší. Používat pracovní portál už není tak úplně ono. A přichází teď i generace Z, kterou je třeba lovit v jiných vodách. Máte nějaké nástroje pro recruitment případně sociální sítě, které vám s employer brandingem pomáhají?

Když to přiznám, tak nic sofistikovaného nemáme. Ale co fungovalo, funguje a fungovat bude, je takový ten basic marketing. Recruiter by měl mít nějakou představu, co z marketingu dělat. Co ale určitě pomůže, je zhmotnit tu personu, říct si, kde je, mít to vydiskutované a nebát se změn.

To, co mně funguje líp než sofistikované nástroje, je vracet se v tom výběrovém řízení zpět k tomu, kde nám to nefunguje a zkoušet. Komplexitu snižují experimenty, takže ta moje rada je vracet se k tomu, co nefunguje a odbourávat to.

Naopak to, co funguje nechávat a nebát se experimentovat. Vidíme to například i u některých specifických skupin, kdy nám nějaký portál jednou zafunguje, a pak je hluchý a musíme jinam.

 

Jsou nějaké benefity, které kandidáti dnes oceňují víc než v minulosti nebo jsou dnes nějaké za vás víc trendové?

Já se obávám, že ta doba bude složitější a složitější v tom, s jakými personami se potkáváme. Ten základní balíček je daný, pokud se v platu naplní očekávání, tak leckde jinde se dá přimhouřit oko. Ale v ostatních oblastech je to tak různorodé, že si vlastně říkám, kam až se ty benefity můžou dostat…

Nejsem ani zastánce těch personalizovaných benefitů. Možná pojďme zpátky na začátek... Co ale vidím jako výzvy je to, aby s námi hiring manažeři ten způsob práce diskutovali a také v tom, jak s námi ten tým pracuje.

To je ten klíč, nemůžete do týmu přitáhnout každého. Začínám vidět, že se kandidáti víc ptají na hodnoty společnosti, mají nějakou představu o té práci, o tom, jak budou pracovat. To, co se určitě potvrzuje je, že hodně studují, zajímá je, co se naučí, kam se posunou. Bude to proto i o tom, prodat to, co se s námi kandidát naučí.

 

Připravila: Petra Sauerová