CoolClub pro IT odborníky

Amazon platba dlaní umožňuje nákup alkoholu bez občanského průkazu

15.06.2023

Platba pomocí dlaně? To už není žádná novinka, Amazon jde ještě dál. Nově si koupíte pivo, stejně jako i jiný alkohol, bez nutnosti prokazovat se občanským průkazem. Jak to funguje?

 

Novinky

 

Amazon začal s implementací své technologie placení prostřednictvím přiložení dlaně už v roce 2020, a to jak v obchodech Amazon Go, tak i v podnicích třetích stran. Platit tímto způsobem není nic složitého, stačí pouze spárovat svou platební kartu s biometrickými údaji o vlastní dlani.

A pak už nezbývá než se vydat na nákup a platit pouhým přiložením dlaně ke čtečce Amazon One. Háček se ale objevil v momentě, kdy chtěl jedinec platit nákup, který obsahoval alkohol.

V tom případě systém vyžadoval předložení průkazu totožnosti kvůli kontrole věku. A v ten moment technologie, která slouží ke zrychlení a zefektivnění platebního procesu, ztrácí svůj význam.

Proto se Amazon rozhodl jít ještě dál a přidat do celého procesu platby pomocí dlaně i funkci verifikace věku zákazníka.

Jako první zákazníci dostali možnost tuto vychytávku otestovat v Denveru - na jednom místním stadionu. K používání tohoto systému je však nejdřív nutné navštívit stránky Amazone One, kde je potřeba nahrát identifikační údaje a fotografie. Bez toho by funkce ověřování věku nemohla být vůbec spuštěna.

Přímo na stadionu už si pak můžete koupit pivo nebo drink dlaní v tamním Silver Bullet Baru. Stačí si objednat u barmana, přiložit dlaň ke snímacímu zařízení, barman rychle provede kontrolu shody fotografie na obrazovce s obličejem člověka a pak už přistoupí k čepování, popřípadě míchání drinku.

Technologie, která umožňuje platbu dlaní je nyní v provozu na více než stovce poboček řetězce Whole Foods Market, obchodech Amazon Go a Amazon Fresh. Stejně jako v některých restauracích, na sportovních stadionech nebo na prodejních kioscích na letištích v USA. Technologie ověřování věku by se v blízké době měla také rozšířit dál.  

 

 

Připravila: Petra Sauerová

Foto: Amazon.com