CoolClub pro IT odborníky

Windows 10 skončí v roce 2025, nový OS bude k dostání již koncem letošního roku

30.06.2021

Společnost Microsoft oznámila, že v roce 2025 přestane podporovat systém Windows 10, protože se chystá představit zásadní přepracování svého operačního systému Windows. Na virtuální konferenci byl uveden nový OS, Windows 11, na který budou moci majitelé aktuální verze zdarma přejít. Bude dodáván koncem letošního roku jako upgrade na zařízení se systémem Windows 10.

 

 

Novinky

 

Nový operační systém Windows 11 s sebou nese spoustu inovací zaměřených na zvýšení produktivity koncových uživatelů v novém flexibilním a intuitivním prostředí. Systém je navržen tak, aby byl nejspolehlivějším, nejbezpečnějším, nejpropojenějším a nejvýkonnějším systémem Windows, který byl kdy uveden. Je postaven na stejném základu jako Windows 10, umožní spustit aplikace určené pro Android pomocí Appstoru společnosti Amazon. Zároveň bude možnost využít i nový obchod Windows Store, změnil se i design OS. Tlačítko Start je nově umístěné ve střední části spodního panelu, stejně tak ikony aplikací.

Při uvedení Windows 10 na trh společnost uvedla, že se má jednat o konečnou verzi OS. Měsíc po jejím vydání přestala fungovat řada populárních webových kamer, protože Microsoft musel opravit chybu ve způsobu kódování videa ve Windows. Stovky uživatelů si stěžovaly, že přišly o soubory a jejich e-maily se přestaly synchronizovat, hlásily problémy s nefunkčním wi-fi připojením a tiskem.

Podle organizace dohlížející na ochranu spotřebitelů, museli někteří uživatelé zaplatit za opravu svého počítače, zatímco další uvedli, že byli pravidelnými upozorněními nabádáni k upgradu. Francouzský úřad pro ochranu osobních údajů uvedl, že rok po vydání Windows 10 shromažďuje nadměrné množství osobních údajů o uživatelích. Od října 2025 nebudou pro verze Windows 10 Home ani Pro vydávány žádné nové aktualizace ani vylepšené zabezpečení. Microsoft tvrdí, že jeho nástupce bude představovat jednu z nejvýznamnějších aktualizací operačního systému za posledních deset let.

Předchůdce, systém Windows 7, byl vyřazen v roce 2020, ačkoli podniky by byly schopné platit společnosti Microsoft za to, že budou aktualizace na tuto verzi nadále dostávat, konkrétně pro Windows 7 Professional a Windows 7 Enterprise. Systém Windows 10 byl vydán v červenci 2015 a byl nazván v originále „Windows as a service“, což znamená, že software byl postupně aktualizován bez dalších poplatků, místo toho, aby společnost vydávala novou verzi svého operačního systému každých několik let. Výkonný ředitel Satya Nadella prohlásil, že to pro osobní počítače znamená novou éru. Nadšený je hlavně z funkce digitální asistentky Cortany, která má konkurovat Siri od společnosti Apple. Cortana se ale nikdy neprosadila, v dubnu letošního roku byla vyřazena z mobilních zařízení a místo toho se společnost zaměřila na zlepšení produktivity ve Windows 10, Outlook a Teams.

Nový operační systém společnost představila na virtuálním eventu 24. června. Microsoft čelí tvrdé konkurenci ze strany Applu i Googlu. Alternativa osobních počítačů od Googlu se těší velké oblibě, populární mezi zákazníky jsou Chromebooky, které běží na OS Chrome z dílny Google.

 

 

Připravila: Erna Březinová

Foto: news.microsoft.com