CoolClub pro IT odborníky

Vánoce s tech dárky? Pozor na čtyři nejčastější důvody zklamání

21.12.2023

Někdy může boj o ty nejlepší vánoční dárky přijít nazmar hned pod stromečkem. Pohlídejte si čtyři nejčastější důvody zklamání z tech dárků, které s sebou přinášejí.

 

Magazín

 

I ten nejdokonalejší nápad na vánoční dárek může skončit určitým fiaskem. Super herní ovladač nové generace sice spatří světlo světa, na které se v úhledně zabaleném balíčku těšil už měsíc, ale zhasne hned, jakmile zjistíte, že jste do něj nekoupili baterky.

Nebo vám dojde, že nabíjení koupeého dárku zabere dlouhou hodinu. Mrzutost? Zbytečná! Stačí si pohlídat následující doporučení.

 

Napájení

Zlatá vánoční rada zní: hlavně baterky! Kolikrát se vám stalo, že natěšený obdarovaný vysvobodil technologickou hračičku z obalu, zmáčkl „on“ a… nestalo se nic? Po chvilce ticha teprve zazněla ta správná otázka: Máte někdo baterky?

Letos si tedy vše přichystejte předem – nakupte dostatečné množství baterií, a u produktů, které vyžadují nabití kabelem, neváhejte nabíjení předem zrealizovat. Není totiž nic delšího než „charging time“ po tom, co jste se od října těšili, že si po rozbalení balíčků dárky ihned užijete.

 

 

Pokud mezi vaše dárky patří například Nintendo Switch, dejte pozor - jedná se o hybridní přenosnou, dokovanou konzoli, jíž samotnou je, na rozdíl od jiných konzolí, potřeba nabíjet.

Stejně obezřetní buďte i v případě dárečků od Apple. Ekologický krok, díky němuž výrobce k iPhonům přestal do krabice vkládat nabíječky, může zamrzet, pokud se doma nenajde vhodná nabíječka, která by telefon nastartovala.

 

 

Nekompatibilní zařízení

Jednou z jistot je změna, jinými slovy – nic netrvá věčně. Bohužel v případě technologií a jejich pokroku to platí dvojnásob. Pokud se chystáte darovat zařízení, které by mělo být „sdílené“ s již existujícím zařízením, raději si ověřte vzájemnou kompatibilitu. Pozor například chytré hodinky a fitness náramky, které nemusí odpovídat mobilnímu telefonu.

 

Aktualizace a stahování

Nejen telefony a počítače, ale i streamovací boxy a jiné chytré stanice, dnes již téměř všechny technologické vychytávky s označením „chytré“ budou potřebovat „zaškolit“ neboli stáhnout odpovídající software či nejnovější aktualizaci.

Přestože je na většině zařízení aktualizace poměrně rychlá, existuje jedna oblast, kde proces může zabrat i hodiny: hraní her. Například nový Xbox či PlayStation bude rozhodně vyžadovat aktualizaci systémového softwaru.

 

 

Herní kódy a kapacita paměti

Některé herní konzole zase mohou být dodávány s kódy pro hry ke stažení – například právě Xbox, k němuž patří tzv. Game Pass. Ten si musíte vyřídit, pokud si hry budete chtít stáhnout.

A protože se velikost těchto her většinou pohybuje od 20 do 100 GB, některá připojení mohou trvat i hodiny. Stojí za to stáhnout si ty nejžádanější hry ještě před Vánocemi a po rozbalení už na nic nečekat.

Pozor ještě na jednu věc: stahování her je potřeba dostatečně velká kapacita paměti. Například konzole Switch mají relativně málo „úložného prostoru“, dejte proto pozor, ať obdarovaný nemusí kvapně shánět další paměťovou kartu.

 

Soukromí versus „tech slídiči“

Hodláte někoho překvapit zařízením s chytrým virtuálním asistentem, jako jsou například Google Home nebo Amazon Alexa? Nebo jste koupili jinou chytrou vychytávku, která podobně jako virtuální asistenti sbírá data přes neustále nastražený mikrofon?

Raději se předem ujistěte, že to obdarovanému nebude vadit. Stejnou překážkou může být i zařízení vyžadující neustálé připojení k internetu či k elektrickému napájení.

Pokud chcete mít jistotu, co dané zařízení umí, nebo jak moc může skenovat vaše soukromí, rozklikněte si stránku s podtitulem "privacy not included" Mozilla Foundation, díky níž si ověříte, jak na tom vaše konkrétní zařízení je.

 

 

Připravila: Alena Čálková