CoolClub pro IT odborníky

Novinky u Google: rozšiřuje využití umělé inteligence, mění vyhledávač

26.05.2023

Google, dlouhodobě dominantní hráč na trhu vyhledávačů, se nezastavuje a přichází s novými inovacemi, aby udržel své vedoucí postavení. Jaké novinky můžete očekávat?

 

Novinky

 

Google je dlouhodobě hlavním aktérem na trhu vyhledávačů a svou silnou pozici v online světě vyhledávání drží už desetiletí.  Od svého vzniku, v roce 1998, se Google v podstatě stal synonymem pro vyhledávání na internetu.

Tuto převahu získal především díky svému vyspělému vyhledávacímu algoritmu. Právě to je důvod toho, proč je schopen poskytovat přesné a relevantní výsledky uživatelům. Zároveň se neustále zlepšuje a uvádí do provozu pořád nové funkce. Není tomu jinak ani teď.

V době obrovského rozmachu umělé inteligence se po vzoru ChatGPT chystá do svého hlavního vyhledávače implementovat funkci chatu právě s AI. Je totiž už skoro za pět dvanáct a Google do toho musí šlápnout, aby poprvé po desetiletích neztratil své dominantní postavení a udržel krok s konkurencí.

Na začátku května totiž společnost uvedla novinky. Představila směr vývoje vyhledávače Google, který bude nově využívat chatbota s AI k zodpovězení otázek, na které jste nikdy od vyhledávače nečekali odpověď.

S touto aktualizací se zároveň výrazně změní vzhled výsledků vyhledávání. Po zadání dotazu uživatelem se jim automaticky kromě zobrazení tradičních výsledků zobrazí i vyskakovací okno s odpovědí vytvořenou právě umělou inteligencí.

 

Nejprve v USA

Nová funkce bude nejprve spuštěna v USA, ale podle společnosti k ní bude mít přístup pouze omezený počet uživatelů, a to už v nadcházejících týdnech. Nicméně nyní mají uživatelé možnost se přihlásit na čekací listinu prostřednictvím aplikace Google nebo desktopového prohlížeče Chrome.

Kromě této novinky, ale Google také přišel s PaLM 2, svým nejnovějším modelem jazyka AI, který se má stát konkurencí GPT-4 společnosti OpenAI. Tato iniciativa je velkým krokem vpřed pro technologii, která pohání produkty AI společnosti a slibuje, že bude lepší v logice, zdravém úsudku, ale i v matematice.

Dále Google rozšiřuje přístup ke svému stávajícímu chatbotu se jménem Bard, který funguje mimo vyhledávač a pomáhá uživatelům například s návrhem eseje, naplánováním oslavy narozenin dítěte kamarádky nebo se získáním nápadů na oběd dle toho, co je aktuálně v lednici. Tento nástroj bude již brzy přístupný všem uživatelům ve 120 zemích a 40 jazycích.

ChatGPT rozpoutal naprostou smršť, kdy se konkurenti společnosti Google, včetně Microsoftu, navzájem předhánějí ve vývoji a implementaci umělé inteligence nejen ve vyhledávačích, ale také například v nástrojích pro produktivitu. Úspěch ChatGPT dokonce údajně společnost Google přiměla k vyhlášení červeného kódu pro svůj business.

 

 

Připravila: Petra Sauerová