CoolClub pro IT odborníky

Nejposlouchanější podcasty 2023: Oficiální žebříček nejlepších pořadů

21.06.2023

Letos proběhl již pátý ročník ankety Podcast roku. Hlasování se zúčastnilo 100 tisíc lidí, což je o 25 tisíc více než minulý rok. Veřejnost tak svým hlasováním rozhodla o nejlepších českých podcastech v celkem 9 tematických kategoriích. Kdo je absolutním vítězem, kdo se umístil na stupních vítězů a kdo získal titul Objev roku?

 

Magazín

 

Dle nejnovějšího průzkumu Nielsen a Ressolution Group více než pětina Čechů poslouchá podcasty, alespoň jednou týdně. Tento fakt se odrazil i na letošním počtu hlasujících, který letos převýšil hranici 100 tisíc. Pátý ročník ankety Podcast roku má konečné výsledky, jak to celé probíhalo a kdo zvítězil?

Samotné hlasování letos probíhalo v termínu od 9.května do 5. června na webových stránkách www.podcastroku.cz a všichni zúčastnění mohli hlasovat až pro pět svých favoritních podcastů, přičemž minimum byl jeden. Vybírat bylo možné z podcastů, které vydaly alespoň jeden díl v termínu od 1.5.2022 až po 1.5.2023.

Slavnostní vyhlašování se uskutečnilo 15. června již tradičně v Radlické kulturní sportovně v Praze 5. Výsledky hlasování, a tedy i jednotlivé vítěze vyhlašoval youtuber a politický komentátor Jan Špaček.  

Nyní ale už žádné zdržování, pojďte se podívat na výsledky. Absolutní vítězové, kteří získali nejvíce hlasů od fanoušků jsou znovu Opravdové zločiny, které tímto obhájili svůj loňský titul.

 

 

Prvním českým podcastem, který se zabývá tématikou true crime, provází někdejší moderátorky Evropy 2 Lucie Bechynková a Bára Krčmová. Druhé místo obsadil podcast s názvem Hype-Cast a bronzovou medaily si odnáší podcast Vlevo dole.

Nejde to jinak, musí zde padnout řeč také o kategorii Ojev roku, o níž rozhoduje odborná porota. Letos v ní usedli Martin Groman (autor podcastu Přepiště dějiny), Tereza Ferjančeková a Zuzana Kašparová (z podcastu Vyhonit ďábla), Adam Dunovský (podcast BROCAST) nebo například Jakub Kotek (moderátor rádia Evropa 2) a další.

Společně vybrali TOP 3 zástupce z podcastové scény. První místo ukořistil podcast Pod svícnem, který vedou Barbora Urbanová a Michaela Studená, a mapují prostřednictvím rozhovorů reálné příběhy bývalých obětí domácího násilí.

Druhé místo získal podcast Hodina dějepichu a o třetí místo se dělí Swag, Hranice násilí a Investiční podcast Vojta Žižka. Získali totiž od poroty stejné množství hlasů.

 

 

Seznam vítězů Podcast roku 2023:

Absolutní vítězové (nejvíce hlasů od fanoušků)

  1. místo: Opravdové zločiny
  2. místo: Hype-Cast
  3. místo: Vlevo dole

 

Zpravodajství a publicistika

  1. místo: Vlevo dole
  2. místo: Kecy a politika
  3. místo: Vinohradská 12

 

Talk show

  1. místo: Host Lucie Výborné
  2. místo: U Kulatého stolu
  3. místo: BROCAST

 

Veřejnoprávní 

  1. místo: Kriminálka
  2. místo: Vinohradská 12
  3. místo: Host Lucie Výborné

 

Zábava

  1. místo: Hype-Cast
  2. místo: Neplecha ukončena
  3. místo: Fantastický Podcast

 

Životní styl a zdraví

  1. místo: Brain We Are CZ
  2. místo: LOG
  3. místo: Aura.

 

Vzdělávací

  1. místo: Hodina dějepichu
  2. místo: Příběh, který se opravdu stal
  3. místo: Přepište dějiny

 

True Crime

  1. místo: Opravdové zločiny
  2. místo: KRIMI PŘÍBĚHY
  3. místo: Kriminálka

 

Sport

  1. místo: KUDY BĚŽÍ ZAJÍC
  2. místo: Podry & Vacíno
  3. místo: Za čárou

 

Byznys a osobní finance

  1. místo: Ve vatě
  2. místo: Investiční podcast Vojta Žižka
  3. místo: Škrty

 

Objev roku

  1. místo: Pod svícnem
  2. místo: Hodina dějepichu
  3. místo: Swag, Hranice násilí a Investiční podcast Vojta Žižka (získali od poroty stejné množství hlasů)

 

 

Připravila: Petra Sauerová

Foto: CZECH NEWS CENTER