CoolClub pro IT odborníky

Nejlepší české univerzitní start-upy 7: Vzdělávací hra Attentat 1942 od Univerzity Karlovy

11.05.2022

Díky spolupráci fakult Univerzity Karlovy vznikla společnost Charles Games, jejíž cílem je vzdělávání široké veřejnosti prostřednictvím počítačových her. V roce 2017 vytvořila historickou digitální hru Attentat 1942, která sbírá jedno ocenění za druhým. Na kontě má ale i další hry. Proč ještě o tomto start-upu vědět?

 

Magazín

 

Ruku na srdce, kdo měl rád lekce dějepisu a drcení letopočtů nazpaměť? I když se v každé třídě vyskytovali milovníci historie, pro mnoho studentů byly hodiny historie nuda, a hlavně velká dřina.

S novým konceptem vzdělávání přišli vědci Matematicko-fyzikální fakulty (MFF), Filozofické fakulty (FF) Univerzity Karlovy a Akademie věd. V roce 2017 vytvořili jedinečnou historickou hru, která od té doby sbírá jedno ocenění za druhým. Získala například cenu za nejlepší hru v Berlíně (2018) nebo USA.

 

 

Hra Attentat 1941 se vám dostane pod kůži

V čem je tato hra tak jedinečná? „V počítačových hrách s válečnou tematikou většinou chybí perspektiva civilistů. Attentat 1942 ukazuje válku a nacistickou okupaci z pohledu obyčejných lidí,“ říká Vít Šisler z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, vedoucí projektu a hlavní herní designér. Filmové rozhovory, interaktivní komiksy a autentické záběry – to všechno vás bez váhání vtáhne do děje.

„Najednou jsem si dokázal představit, jak by to vypadalo, kdybych žil v podobném režimu, co by to pro mě znamenalo, jak by to bylo hrůzné... Tak plastický obraz minulosti mi škola nebyla schopna předat. V dějepisu jsme se hlavně učili, co se dělo v jakém roce, ale že bychom se dostali až na úroveň, jaká byla nálada ve společnosti po druhé světové válce, to vůbec, nebo to byla jen taková fráze v učebnici,“ komentuje hru Jakub Gemrot z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, vedoucí programátor projektu. 

 

 

Charles Games a její poslání

Díky této úspěšné spolupráci fakult Univerzity Karlovy vzniká společnost Charles Games s. r. o., jejíž cílem je vzdělávání široké veřejnosti prostřednictvím počítačových her. „Stávající hry, které již pod značkou Charles Games vznikly, mají své kořeny právě ve formě výukových her. Jejich primárním účelem tedy původně bylo učit historii zábavnou a interaktivní formou,“ komentuje Otomar Sláma, ředitel Charles University Innovations Prague a.s. 

Kromě úspěšné hry Attentat 1942 má Charles Games na kontě i narativní adventuru Svoboda 1945, která vám dá možnost proniknout do poválečného období a klíčových událostí – a to zejména odsunu Němců ze Sudet, nástupu komunismu či osídlování pohraničí. 

 

 

Nový titul na spadnutí

Co se plánů do budoucna týče, tým nově vyvíjí také hru Train to Sachsenhausen, jež vás zavede do listopadu roku 1939. Přinese příběhy českých vysokoškoláků, kteří skončili v koncentračním táboře Sachsenhausen. Tento herní titul má vyjít na jaře 2022.

 

Tip! 1. díl mini série českých univerzitních start-upů: Lithium sírové baterie VUT

 

 

Připravila: Petra Pruden

Foto: attentat1942.com; Facebook Attentat 1942