CoolClub pro IT odborníky

10 nejinovativnějších společností v oblasti umělé inteligence roku 2022

04.01.2023

Projděte si kompletní seznam nejinovativnějších společností časopisu Fast Company za rok 2022. Organizací, jejichž úsilí mění jejich podnikání, odvětví a širší kulturu. Vybrali jsme 10 firem, které svými iniciativami nejvíce ovlivňují 52 kategorií, včetně nejinovativnějších společností v oblasti AR/VR, designu a bezpečnosti.

 

Magazín

 

Umělá inteligence, kdysi sexy módní slovo, se rychle mění v něco mnohem cennějšího: každodenní realitu, která nenápadně zlepšuje zážitky všeho druhu. To se odráží v našem seznamu nejinovativnějších společností v oblasti umělé inteligence pro rok 2022. Mnohé z nich se jí věnují už nějakou dobu a jejich úsilí odráží evoluci stejně jako revoluci.

 

Liveperson

Pro výuku robotů, kteří pomáhají lidským agentům. Konverzační umělá inteligence společnosti LivePerson umožňuje organizacím automatizovat jednoduché úkoly zákaznického servisu prostřednictvím online chatu a textových zpráv, takže vyškolení agenti se mohou soustředit na dotazy, které vyžadují lidský přístup.

V roce 2021 společnost představila možnost integrovat konverzační AI do obchodních systémů, čímž rozšířila své původní zaměření na podporu po nákupu.

 

Grammarly

Poskytuje stále chytřejších rad pro psaní. Díky pokročilé umělé inteligenci se Grammarly dostalo daleko za hranice pomoci lidem vyhnout se základním gramatickým problémům. Nástroj pro psaní nyní dokáže analyzovat text z hlediska tónu, plynulosti a celkové čitelnosti.

A místo pouhého označení problémů nyní navrhuje přepsání celých vět, které zachovávají zamýšlený význam. Loni v září také oznámila službu Grammarly for Developers, která umožňuje softwarovým inženýrům začlenit návrhy Grammarly do jakékoli webové aplikace pomocí několika řádků kódu.

 

 

OpenAI

V květnu 2020 odhalila společnost OpenAI GPT-3, svůj přelomový nástroj umělé inteligence, který dokáže generovat text a programový kód podobný lidskému. S jeho všeobecným zpřístupněním však čekala až do listopadu 2021, kdy zavedla ochranná opatření, která mají zabránit použití této technologie v potenciálně nebezpečných aplikacích.

O měsíc později začala umožňovat vývojářům třetích stran upravovat algoritmy GPT-3 pro jejich vlastní aplikace. Stejně tak důležité je, že společnost v roce 2021 představila tři významné nové technologie, které vycházejí z pokroků technologie GPT-3.

Codex překládá přirozený jazyk do počítačového kódu, čímž otevírá možnost demokratizace softwarového inženýrství. Dall-e mění psané popisy na obrázky. A Clip dokáže identifikovat podstatu řady fotografií, aniž by byl vyškolen k rozpoznávání konkrétních předmětů.

 

ADOBE

Nové neuronové filtry společnosti Adobe využívají umělou inteligenci k tomu, aby přinesly jednoduché vizuální efekty, které by dříve vyžadovaly hodiny práce a roky zkušeností s úpravami obrázků. Pomocí nich můžete rychle změnit výraz fotografovaného objektu z mrtvolného na veselý.

Nebo upravit směr, kterým se někdo dívá. Nebo překvapivě jemně obarvit černobílou fotografii či vykreslování částí obličeje, které původně nebyly při úpravě portrétu k dispozici.

 

 

Linksquares

LinkSquares využívá strojové učení k automatizaci procesu porozumění smlouvám, čímž eliminuje nutnost ručně sledovat vše od smluvních podmínek přes právní závazky až po data prodloužení.

Tímto způsobem mohou její zákazníci zefektivnit posuzování rizik, audity ochrany osobních údajů a další procesy, které vyžadují důkladné porozumění smluvním podmínkám - to vše bez závislosti na nákladných externích poradcích.

 

Citrine Informatics

Citrine pomáhá výrobcům chemických látek a materiálů zkrátit čas a snížit rizika spojená s vytvářením nových produktů, které jsou udržitelnější a méně nebezpečné. Společnost uvádí, že její platforma může urychlit výzkum a vývoj až o 98 % ve srovnání s tradičními metodami, které jsou více závislé na metodě pokusů a omylů.

V roce 2021 přidala funkce poháněné umělou inteligencí, které mají předpovídat výkonnost nových složek a posuzovat, zda různé směry výzkumu povedou k dosažení klíčových cílů vývoje produktů.

 

Eightfold AI

Kariérní růst je pro příliš mnoho pracovníků brzděn nedostatečným přístupem k možnostem navazování kontaktů, které v minulosti vedly k postupu. Nové kariérní centrum Eightfold s umělou inteligencí má za cíl vyrovnat podmínky.

Na základě analýzy miliardy kariér a milionu dovedností doporučuje každému zaměstnanci v organizaci mentory, projekty a interní pracovní místa, a pomáhá mu tak nasměrovat se směrem, kterým chce jít - ať už jde o povýšení, nebo o přechod na novou pozici.

 

 

Darktrace

Samoučící se umělá inteligence Darktrace Immune System se brání proti kybernetickým útokům tím, že si vytváří představu o strojích, procesech a lidech v organizaci - a pak začne jednat, když zjistí známky abnormality. Společnost Darktrace se zabývá rozšiřováním svých schopností tak, aby zahrnovaly vše od e-mailových systémů až po zařízení v továrnách.

 

Scale AI

Když jsou algoritmy používané k trénování modelů strojového učení konfrontovány s daty, která se vymykají typickým scénářům, často selhávají. Scale AI Scale Nucleus je nový nástroj, který má firmám pomoci efektivně vybírat nejlepší tréninková data hned na začátku, místo aby se dodatečně potýkaly s problémy, jako je nechtěná genderová zaujatost výsledků.

 

ImmunAI

Jedním z hlavních důvodů, proč jsou nové léky tak drahé, je to, že mnoho farmaceutických výzkumných projektů na své cestě selže. Společnost Immunai se sídlem v Tel Avivu si klade za cíl optimalizovat tento proces pomocí umělé inteligence a 10000krát většího množství dat než u tradičních technik, aby porozuměla lidskému imunitnímu systému, což povede k cílenějším terapiím s vyšší šancí na úspěch.

 

 

Připravil: Radek Svoboda