CoolClub pro IT odborníky

Zvažte nákup herních konzolí v roce 2024, ceny starších modelů neklesají 

02.09.2024

Očekávali jste, že ceny herních konzolí budou časem klesat? Omyl! V roce 2024 zažíváme nečekaný zvrat. PlayStation 5 a Xbox Series X se místo zlevňování drží nebo naopak zdražují.

 

PlayCool

 

Dobrá zpráva pro peněženky? U elektroniky po čase obvykle ano. Ale v případě herních konzolí PlayStation 5 a Xbox Series X to letos neplatí. Ceny těchto zařízení se drží ve stejné výši anebo se překvapivě zvýšily.

 

Ceny neklesají

PlayStation 5 byl ve své tenké verzi “Slim“ na trh uveden v prosinci 2023. A od té doby zůstává cenově téměř na stejné úrovni. Při uvedení na trh byla cena verze s diskovou mechanikou stanovena na 13 590 Kč, zatímco varianta bez mechaniky byla dostupná za 11 190 Kč. V srpnu 2024 je však minimální cena pouze o pár stokorun nižší – verze bez mechaniky se prodává přibližně za 11 079 Kč, což je jen o 100 korun méně než při jejím uvedení.

Navíc někteří prodejci, jako Alza nebo TSBohemia, dnes tuto konzoli nabízí za 11 490 Kč, což je dokonce o 300 korun více než před půlrokem.

 

 

Podobně tomu je i u příslušenství k těmto konzolím, zejména u ovladače DualSense. Ačkoli jeho průměrná cena se celý rok pohybovala kolem 1 600 Kč a v době Vánoc jej bylo možné pořídit za 1 109 Kč. Dnes se cena pohybuje nejméně kolem 1 400 Kč, a dosáhnout na dřívější akční ceny je téměř nemožné.

Xbox Series X a Series S od Microsoftu, které byly na českém trhu představeny v září 2020, se cenově drží poměrně stabilně. Xbox Series S, určený pro méně náročné hráče, je sice dostupný za nižší cenu než při uvedení na trh, ale u modelu Series X se cena téměř nezměnila.

Tento trend překvapuje, zejména když vezmeme v úvahu, že od uvedení těchto konzolí uplynuly již čtyři roky. Vypadá to, že nákup herních konzolí v roce 2024 může být pro mnohé hráče finančně náročnější, než by očekávali.

 

 

Připravila: Petra Sauerová