CoolClub pro IT odborníky

10 největších kybernetických útoků ve světě sportu

09.07.2024

Kyberzločinci si ve světě sportu vydobyli své místo, ačkoliv je nikdo nezval. Toto je 10 případů, kdy jim sportovní organizace a kluby museli čelit.

 

Novinky

 

Sportovní svět je plný emocí, rivalita se snoubí s duchem fair play a snahou o vítězství. A zatímco se na hřišti bojuje o trofeje a medaile, v zákulisí se odehrává jiný boj – boj o kybernetickou bezpečnost.

Které kyber útoky ve světě sportu byly zásadní?

 

 

10 terčů kyberútoků

  1. Phishing v Premier League: V roce 2016 se útočníci vydávali za výkonného ředitele jednoho z klubů a pokusili se podvodně odcizit 1 milion liber v rámci jednání o přestupu hráče.
  2. Ransomware v Manchesteru United: V roce 2020 ochromil Manchester United ransomware, za jehož dešifrování požadovali zločinci výkupné. Klub se s útokem vypořádal bez zaplacení.
  3. Olympijský malware: V roce 2018 narušil olympijské hry v Pchjongčchangu malware Olympic Destroyer, který způsobil chaos a škody na IT infrastruktuře. Kromě toho poukázal na digitální zranitelnost globálních sportovních událostí.
  4. Škodlivý kód proti dopingu: V roce 2016 došlo k úniku dat z WADA (Světové antidopingové agentury), čímž se odhalily lékařské informace řady světových sportovců a jejich tzv. terapeutické výjimky.
  5. Koš plný dat: V roce 2023 unikly z NBA jména a e-mailové adresy fanoušků kvůli úniku dat u externího poskytovatele služeb.
  6. Problémy v Houstonu: V roce 2021 uniklo z Houston Rockets více než 500 GB citlivých dat, včetně smluv hráčů a finančních údajů, po útoku ransomwarem Babuk.
  7. Před ransomwarem není úniku: V roce 2023 uniklo po útoku ransomwarem NoEscape z ASVEL (francouzský basketbalový tým) 32 GB citlivých dat, včetně informací o hráčích z pasů, dokladů totožnosti, smluv a dalších právních dokumentů.
  8. Incident v Real Sociedad: Fotbalový klub Real Sociedad se stal terčem kybernetického útoku v roce 2023, kdy na hřišti zrovna předváděl výborné výkony a měl slibné výsledky. Tehdy byly ohroženy servery s citlivými údaji předplatitelů a akcionářů.
  9. Boca na mušce: V roce 2022 byl napaden oficiální YouTube kanál Boca Juniors a zneužit k propagaci kryptoměnového podvodu.
  10. Vlastní gól: V roce 2023 unikly z Královské nizozemské fotbalové asociace důvěrné údaje zaměstnanců a členů po útoku ransomwarem LockBit.

Sportovní kluby spravující nemalé peníze jsou pro kyberútočníky zkrátka více než atraktivní. Přesto sportovní scam prostě není fér.

 


Připravila: Petra Sauerová