CoolClub pro IT odborníky

Top 10 společností stavících AI superpočítače

25.07.2022

Umělá inteligence se stává stále významnější silou v podnikání a dnešní špičkové společnosti zabývající se umělou inteligencí jsou lídry v této rozvíjející se technologii. Superpočítače AI jsou nejen rychlejší, ale také inteligentnější a podporují větší množství různých pracovních zátěží. Uvádíme 10 nejvýznamnějších společností, které vytvářejí superpočítače AI.

 

Magazín

 

Společnosti zabývající se umělou inteligencí často využívají cloud computing a edge computing a kombinují nesčetné technologie, aby splnily a překonaly očekávání v oblasti použití v domácnosti, na pracovišti i v širší komunitě.

V této oblasti vede strojové učení, ale dnešní přední firmy zabývající se umělou inteligencí rozšiřují svůj technologický záběr prostřednictvím dalších technologických kategorií a operací, od prediktivní analýzy přes business intelligence a nástroje datových skladů až po hluboké učení, čímž zmírňují několik průmyslových i personálních problémů.

Celá průmyslová odvětví jsou přetvářena umělou inteligencí. AI ve zdravotnictví mění péči o pacienty mnoha - a zásadními - způsoby. Poskytovatelé AI přitahují masivní investice od firem rizikového kapitálu a obřích firem, jako jsou Microsoft a Google, které vidí potenciál dalšího růstu ve firemním i osobním využití.

Akademický výzkum v oblasti AI rychle roste co do množství a komplexnosti, stejně jako počet volných pracovních míst v oblasti AI v mnoha odvětvích. Veškerý tento růst a vzrušující potenciál pro růst nových talentů v oblasti AI dokumentuje Index AI, který vypracoval Institut AI zaměřený na člověka při Stanfordově univerzitě.

 

 

Poradenský gigant Accenture tvrdí, že AI má potenciál zvýšit míru ziskovosti v průměru o 38% a do roku 2035 by mohla vést k ekonomickému růstu v hodnotě neuvěřitelných 14 bilionů dolarů v podobě dodatečné hrubé přidané hodnoty (HPH).

Dalším trendem nad rámec růstu je variabilita společností zabývajících se umělou inteligencí. Mnoho společností vstoupilo se svými nabídkami v oblasti AI na burzu, ale stále významný segment tohoto odvětví tvoří soukromé společnosti s malou nabídkou. Tyto společnosti vznikají po celém světě a neomezují se pouze na Silicon Valley nebo jiná tradiční technologická centra.

Díky umělé inteligenci jsou organizace schopny vnímat, chápat, zpracovávat a reagovat na vstupy tak, aby byly schopny generovat požadované výsledky. Když už mluvíme o umělé inteligenci, rozhodně si zaslouží zmínku to, jak důležitými se staly superpočítače s umělou inteligencí.

Superpočítače AI jsou nejen rychlejší, ale také inteligentnější a podporují větší množství různých pracovních zátěží. V této souvislosti uvádíme 10 nejvýznamnějších společností, které vytvářejí superpočítače AI.

 

10 TOP společností, vytvářejících superpočítače AI

Meta

Společnost Meta Platforms, založená v roce 2004, vyvíjí umělou inteligenci pro imerzivní technologie a sociální média. Nedávno společnost oznámila superpočítač umělé inteligence, který dokáže pracovat ve stovkách jazyků, vyvíjet nástroje pro rozšířenou realitu a dláždit cestu k metaverzu.

 

HP

Pokud jde o umělou inteligenci, společnost HP nikdy nezůstává pozadu. Společnost Hewlett-Packard nabízí sadu balíčků v rámci různých produktů a služeb s portfoliem posilujícím HPC clusterová řešení, servery, úložiště, infrastrukturu datových center, služby a podporu.

 

 

Fujitsu

Japonská společnost Fujitsu vyrábí superpočítače již více než tři desetiletí. Věří, že superpočítače mají potenciál řešit nejpalčivější světová dilemata. Tato společnost se vždy umisťuje na předních místech žebříčků superpočítačů na celém světě.

 

NUDT

Národní univerzita obranných technologií (NUDT) se pyšní tím, že vlastní šest superpočítačů, přičemž první z nich, Yinhe-I, byl spuštěn v roce 1983. Univerzitní superpočítač s umělou inteligencí Tianhe-2 má výkonnostní kapacitu 33,86 petaflops, což odpovídá kvadriliónům výpočtů za sekundu, a to je něco, co rozhodně stojí za zmínku.

 

Dell

Společnost Dell si v průběhu let získala srdce milionů lidí a stala se jednou z nejoblíbenějších společností, které vytvářejí superpočítače umělé inteligence. Její specialitou je, že systémy se dodávají v různých form faktorech a lze je konfigurovat podle potřeb hustoty, flexibility a výkonu.

 

Hitachi

Jak je mnohým známo, společnost Hitachi si získala široké uznání díky své schopnosti stavět vysoce výkonné superpočítače umělé inteligence. Tyto superpočítače jsou takové, že mají potenciál maximálně využít vlastnosti architektury.

 

IBM

Kdo může popřít, že společnost IBM vždy přicházela s výjimečnými superpočítači všech dob? Nelze nezmínit skutečnost, že řešení IBM Power poskytují jejich superpočítačům s umělou inteligencí mimořádný výkon a také šetří náklady na prostor, napájení a chlazení.

 

Cray

Společnost Cray byla založena v roce 1987 a od té doby se tento podnik vyznačuje řadou produktů určených speciálně pro superpočítače. Tato společnost pomáhá vědeckým a inženýrským organizacím všech typů řešit složité výpočetní a analytické výzvy. Pokud jde o superpočítače s umělou inteligencí, společnost Cray nepotřebuje žádnou zvláštní zmínku, protože svět ví, jak je výjimečná.

 

Silicon Graphics International (SGI)

Společnost SGI vznikla na počátku 80. let 20. století. V poslední době tato společnost zabývající se umělou inteligencí upoutala pozornost tím, že prostřednictvím systémů ICE a UV poskytuje řešení několika zákazníkům po celém světě.

 

PEZY

PEZY je další společností, která byla založena za účelem vývoje a prodeje mikroprocesorů, elektrických zařízení, systémů a softwaru. Za zmínku stojí superpočítače AI této společnosti, které poskytují flexibilitu v různých aspektech.

 

Tip! Meta staví nejrychlejší AI superpočítač na světě

 

 

Připravil: Radek Svoboda