CoolClub pro IT odborníky

8 nejúčinnějších tipů pro práci s prompty v ChatGPT

04.03.2024

Abyste umělou inteligenci dokázali vytěžit naplno, musíte s ní umět komunikovat. Správně se ptát a správně úkolovat. Jak tedy zadávat prompty, abyste z ChatGPT dostali maximum?

 

Magazín

 

ChatGPT od OpenAI je naprosto přelomovým nástrojem. Svým uživatelům umožňuje zadávat úkoly a získat odpovědi na bázi lidského myšlení i zpracování. K tomu je však třeba dodržovat některé klíčové principy správného zadání.

 

ChatGPT potřebuje správné zdání

Proč si v dnešní době dělat zdlouhavé rešerše na internetu či v knihách, když vám ChatGPT zprostředkuje všechny klíčové informace téměř okamžitě a na základě jednoho jediného dotazu?

Proč si lámat hlavu s ideálním obsahem vaší prezentace, do které navíc potřebujete vymyslet i nějaký trefný vtip? Proč trávit hodiny nad ideálním příspěvekem na sociální síť, když to všechno zvládne ChatGPT během chvilky a často lépe než my? 

Důvod může být jeden - po svých zadáních nedostáváte od ChatGPT to, co jste očekávali. Narovinu - to ale není chyba v AI, ale nedostatek ve způsobu vaší komunikace. Abyste z ChatGPT dostali to, co potřebujete, musíte si trochu pohrát se zadáním (promptem). To má mít několik klíčových bodů a má se držet pravidla, že zadání má znít co nejjednodušeji tak, jako bychom ho popisovali třeba 8letému détěti.

 

 

Jak na to

Jak se správně ptát, abyste docílili skutečně přesných odpovědí? Pomůže vám k tomu znalost následujících bodů.

 

Buďte specifičtí

Přesnost a konkrétnost. To je to, co ChatGPT potřebuje. Napiště mu naprosto přesně, co potřebujete, namísto požadavku obecného zadání. Příklad? Místo zadání typu „Napiš mi něco o Praze 6“, zvolte specifický dotaz: „Napiš mi, jakou má Praha 6 rozlohu, kolik čítá obyvatel, jaké se jí týkají zajímavosti, a jaké kulturní vyžití tam najdu.“

Čím konkrétnější váš prompt bude, tím přesnější bude odpověď. Specifikujte kontext a cíl vaší otázky.

 

 

Použijte jasnou a stručnou formulaci

Vyhněte se zbytečně složitým a dlouhým souvětím, nadsázce či metaforám. Pište jasně a krátce. Stejně tak od vás ChatGPT neočekává zdvořilostní fráze, jako je „prosím“ a „děkuji“, ChatGPT nemá emoce, takže vaši snahu ocení asi stejně tak, jako by to ocenil Ponzámkový blok nebo MS Word.

Naopak se nebojte využít sloves, která ovlivní typ odpovědi, jako „vysvětli“ nebo „přepiš“. Nejen, že jasná a stručná formulace usnadňuje porozumění vaší žádosti, vede také k rychlejším a přesnějším reakcím a ovlivní typ odpovědi. 

 

Definujte očekávaný formát odpovědi

Ať už pro studenty připravujete seznam věcí, které si mají s sebou vzít na turisťák nebo píšete návod na to, jak správně sestavit plátno ve studiu, nebojte se to ChatGPT sdělit. AI vám v mžiku připraví takový formát odpovědi, který očekáváte. Může to být také tabulka nebo i prostý odstavec.

Nezapomeňte nastavit limity, ať už jde o počet slov, odstavců, počet smajlíků, rozsah dle A4, počet řádků v tabulce nebo počet odrážek. ChatGPT tak lépe pochopí, jak má odpověď vypadat, a také vám ji přesně takovou připraví.

 

Vyhněte se nejednoznačnosti

Eliminujte dvojznačnost z vašich promptů, aby nedocházelo k nedorozuměním ohledně toho, co přesně požadujete. Nebojte se zadat styl, jakým má být výsledný text napsaný - chcete dojemný text, vtipný text nebo odborný text s použitím co nejvíce cizích slov?

 

 

Využívejte role

V případě, že připravujete text pro jinou bublinu, než ve které se sami pohybujete, bude se vám hodit možnost využití rolí. Požadujte od ChatGPT, aby naladil jazyk odpovídající definované cílové skupině, popřípadě v takovém znění rovnou napište prompt.

AI můžete také přidělit roli někoho konkrétního (např. vědce z Harvardské univerzity nebo herečky z Hollywoodu). Lépe tak zaměří svůj focus a poskytne relevantní reakci.

Bude určitě rozdíl, když napíšete: "Jsi profesor psychologie z Harvardské univerzity. Vysvětli mi, jak funguje psychologie davu.", nebo když zadáte toto: "Jsi Bart Simpson, vysvětli mi, co je psychologie davu." ChatGPT obsahuje obrovské množtsví dat, na základě nichž se přesně takové role dokáže zhostit.

 

Revize a úpravy

Před odesláním si prompt přečtěte a zvažte, zda je jasný a zda povede k požadovanému výsledku. Nebojte se prompt upravit pro zlepšení jeho jasnosti nebo specifičnosti. Stejně tak klidně experimentujte. Zkoušejte zadávat různé formulace a osahejte si, jakým způsobem ChatGPT funguje a na co reaguje. Iterace a úpravy mohou výrazně zlepšit kvalitu odpovědi.

 

Zkoušejte více variant

Když vám ChatGPT napíše první odpověď, nemusíte se s ní hned spokojit. Klikněte na šipku "obnovit" a během chvíle vám připraví novou variantu. Možností je také se ho narovinu zeptat, jak by on sám daou odpověď vylepšil, aby zaujala XY. 

 

Nové vlákno

ChatGPT se neustále učí a pamatuje si to, co jste s ním probírali. Pokud jej využíváte k práci, ale doma si s ním řešíte osobní či rodinné projekty, neváhejte využít nových vláken/oken v chatech. Každý z chatů se tak bude zaměřovat na jednu oblast, jeden tón a jeden obor, které mezi sebou nebude míchat. Každý styl tak zůstane tam, kde je žádoucí.

 

 

Připravila: Petra Sauerová a Alena Čálková