CoolClub pro IT odborníky

Android dostane své „Face ID“: Polar ID možná překoná i Apple

12.03.2024

Připravte se na revoluci v biometrickém zabezpečení. Polar ID, inovativní technologie s detailním rozpoznáním se chystá pokořit Androidy. Stane se skutečně konkurencí Face ID? 

 

Novinky

 

Polar ID je inovativní technologie biometrického zabezpečení, která se chystá zamíchat kartami a konkurovat zavedenému Face ID od Apple. Zatímco Face ID spoléhá na 3D mapu obličeje, Polar ID sází na práci s polarizačními daty a slibuje až desetinásobně detailnější rozpoznání.

I když odemknutí Androidu skenem obličeje existovalo i dříve, systém fungoval na principu porovnávání obvykle 2D fotografií. A rozhodně nedosahoval na úroveň zabezpečení, kterou zajistí 3D mapa deseti tisíc infračervených bodů na obličej, kterou používá Face ID.

 

 

Technologie stojí na rozsáhlých datech

Za technologií Polar ID stojí start-up Metalenz, který před časem navázal partnerství s giganty Qualcomm a Samsung. V současnosti se firma zaměřuje na optimalizaci rozpoznávání obličeje na rozsáhlých datech, s cílem dodání testovacích sad výrobcům v polovině letošního roku. V případě, že vše půjde, jak má, implementace v Androidech by mohla proběhnout už v roce 2026.

Polar ID se odlišuje od Face ID i umístěním kamery. Zatímco Face ID využívá selfie kameru, Polar ID má vedle ní dedikovanou polarizační kameru. To pravděpodobně povede k nutnosti širšího průstřelu v displejích Android smartphonů.

I když Polar ID v technologické sofistikovanosti zaostává za Face ID, vyniká v tom, že je výrazně menší a levnější. Registrace obličeje probíhá obdobně jako u konkurenčního Face ID, prostřednictvím skenování obličeje z různých úhlů pohledu.

Mimo to Polar ID dokáže také odhalit případné podvrhy, ať už jde o fotografie nebo profesionálně vytvořené 3D masky. V konečném výsledku má technologie ze smartphonů úplně vytlačit čtečky otisku prstů. Pokud se jim podaří dosáhnout ambiciózních cílů vývoje a implementace, uživatelé Androidu se mají na co těšit.

 

 

Připravila: Petra Sauerová