CoolClub pro IT odborníky

Co přinesl CES 2024? Technologický svět ovládla umělá inteligence 

23.01.2024

Největší technologický veletrh, Consumer Electronics Show neboli CES, je za námi. Technologičtí giganti představili své novinky, které se již brzy objeví na trhu. Na jaké nejzajímavější novinky a tech společníky se můžeme těšit?

 

Novinky

 

CES 2024 se konal v Las Vegas od 9. do 12. ledna a nesl se především v duchu implementace umělé inteligence. A to od AI zapojení v autech, chytrých domácnostech, obchodních řetězcích Walmart, až po AI roboty v domácnostech.

Došlo také na AR brýle, které by klidně mohly konkurovat Apple Vision Pro nebo na krabičku, která by mohla do budoucna nahradit smartphone. Přední technologické společnosti zkrátka využily svůj čas slávy na maximum.

 

 

Samsung AI robot Ballie

Samsung kromě průhledné televize přišel také s roztomilým robotem, který vám doma bude tzv. po ruce. Ballie vypadá jako žlutá kulička, která je vybavena AI a projektorem. Pohybuje se po domácnosti velmi elegantně a pomůže vám obstarat celou řadu nejrůznějších potřeb.

Například nahlásí majitelce skrze chat, podobně jako by si majitelka chatovala s partnerem, který zůstal doma, že její domácí mazlíček dělá nepořádek. Ta následně robůtkovi může dát na dálku pokyn, aby mazlíčka zabavil, ať už prostřednictvím jeho oblíbených pamlsek anebo oblíbeného videa.

Dále může Ballie sloužit jako projektor, který vám na zeď promítne fitness program. Ballie se o vás komplexně postará, takže nezapomene ani upravit teplotu v místnosti před spaním. Je propojen i s dalšími Samsung produkty, jako jsou chytré hodinky či telefon.

 

 

Rabbit R1

Dalším technologickým trhákem se stalo zařízení od amerického startupu Rabbit. Ti představili vlajkové zařízení s názvem R1, které vypadá jako oranžová kapesní herní konzole z let minulých. Krabička disponuje sotva třípalcovým displejem, netradičně řešenou kamerovou čočkou a hlavním ovládacím tlačítkem. 

Zařízení má sloužit jako prostředek k efektivitě, čili například k objednání jídla, telefonování, psaní zpráv anebo hledání informací na internetu. Již nebudete potřebovat nespočet konkrétních aplikací, postačí vám váš hlas.

R1 jednoduše nadiktujete svůj požadavek, kterému vyhoví, podobně jako tomu je u hlasových asistentů společností Google, Amazon či Apple. Zařízení ale zároveň budete moci učit i novému. Například mu na notebooku prostřednictvím jeho kamerového oka ukážete, jakým způsobem nakupujete jídlo a on to příště už zvládne sám.

Rabbit navíc oslnil prezentací, kterou by nepohrdl ani Apple. A za jeden den se mu podařilo prodat tisíce svých chytrých krabiček s králíkem.

 

 

LG a Samsung průhledná televize

Velké pozornosti odborné veřejnosti i médií se dostalo novince od společnosti LG. Ta přišla s prezentací transparentní, nebo chcete-li průhledné televize. Tohoto efektu v LG dosáhli díky micro OLED displejům. Nabídnou tak divákům nejen světlý a průhledný mód, ale i klasický temný.

S transparentní televizí ale v LG nepřichází jako jediní. Svůj průhledný micro OLED displej prezentoval také Samsung. Dle slov výrobce tato televize do děje vtáhne víc než kterákoliv jiná.

 

Xreal Air 2 Ultra

Na CES se mimo jiné prezentovaly i Xreal Air 2 Ultra, brýle s rozšířenou realitou, které by svým způsobem mohli konkurovat Apple Vision Pro. Jedná se o inovativní produkt, který nejenže nabízí funkce srovnatelné s Apple produktem za zlomek ceny, ale také se vyznačuje kompaktním a elegantním designem.

Namísto celého headsetu si proto představte pouze klasické brýle. Jejich primárním cílem je prostřednictvím dvou Full HD OLED displejů s frekvencí 120 Hz vytvořit 154palcový virtuální displej s jasem až 500 nitů. Na němž si budete moci promítat filmy, hry i další věci z mobilního telefonu připojeného přes UBS-C. K sehnání budou od března, a to za 699 dolarů.

 

 

Připravila: Petra Sauerová
Foto: síť X; Samsung; Depositphotos