CoolClub pro IT odborníky

Aplikace s názvem Nepanikař umí poskytnout první pomoc při depresi či úzkosti. Co o ní prozradila její autorka?

Podzim s sebou přirozeně přináší méně světla a vyšší nároky nejen na psychiku (nejenže nám chybí vitamín D ze slunce, ale mnohem hůř se nám i sportuje, navíc v práci se kupí práce "před koncem roku" a blížící se vánoční čas také umí rozhodit). Říká se, že listopad je měsíc smutku. Pro všechny, které úzkost či deprese stáhne dolů, je tu první pomoc v podobě aplikace.

Magazín

V dnešní moderní době již existují aplikace téměř s jakýmkoli zaměřením. Některé nám pomáhají s time managementem, jiné vytvoří z našich fotografií umělecké dílo. Existuje i řada těch, které využijeme při cestování. Nedávno se také stala velkým hitem aplikace, která nám přiblížila, jak asi budeme vypadat ve stáří. Mezi aplikacemi však můžeme najít i kousky, jejichž poslání je mnohem významnější. Jednu z nich představuje například ta s názvem Nepanikař. Umí poskytnout zcela zdarma rychlou první psychologickou pomoc při depresi či panice. Co všechno umí a co o ní říká její autorka?

První pomoc v mobilu

Podle webu iRozhlas trpělo depresí již v roce 2017 zhruba 700 000 Čechů. Asi se shodneme na tom, že se nejedná o zanedbatelné číslo. A to hovoříme pouze o jednom z mnoha duševních onemocnění. Kvůli narůstající tendenci lze navíc předpokládat, že v současnosti je toto číslo ještě vyšší. Právě na pomoc těmto lidem vznikla aplikace s názvem Nepanikař. Ta samozřejmě nenahradí pomoc odborníků, dokáže však poskytnout první psychologickou pomoc. Na Google Play si ji stáhlo již přes 20 000 lidí a ti jí také udělili vynikající hodnocení – 4,6 hvězdy z 5. Kromě toho nese Nepanikař jedno prvenství – jedná se totiž o první a zatím jedinou aplikaci tohoto druhu v českém jazyce.

Uživatelům pomáhá hned několik modulů

V aplikaci navíc najdete hned 5 základních modulů, které pomáhají uživateli s různými problémy. Tyto moduly jsou změřeny na depresi, úzkost, sebepoškozování a myšlenky na sebevraždu. Naleznete zde také kontakty na odbornou pomoc. Ptáte se, jak může obyčejná aplikace pomoci? Pojďme si proto představit obsah některých z modulů!

Jak název napovídá, modul s názvem Panika/úzkost například pomáhá při překonání úzkosti či panické ataky. Ke zklidnění pomáhají uživateli 2 druhy dechových cvičení. Sám si může zvolit to, které mu více vyhovuje. Poté jsou mu programem zadávány instrukce, které pomáhají dosáhnout zklidnění. V rámci daného modulu můžete najít i funkci Počítání. Řešení jednoduchých matematických úkolů pak pomáhá k soustředění na danou činnost, což pomáhá úzkost či paniku zvládnout.

V dalším modulu, který nese název Chci si ublížit, opět najdeme dvě dechová cvičení, zároveň však i část, která nese název Co mi může pomoci. Zde jsou k dispozici osvědčené rady, kterými se může uživatel inspirovat. Je pak jen na vás, zda se pokusíte usměrnit stav malováním, křikem, či vezmete kostku ledu a budete s ní přejíždět po místě na kůži, kde si chtěl ublížit. Jeden z dalších modulů například vede uživatele k vytvoření seznamu důvodů „proč ne“. Během jeho sestavování by se měl daný člověk zamyslet nad tím, kdo nebo co by mělo být důvodem pro to, aby nerealizoval sebevraždu. Koho si váží natolik, že by kvůli tomuto člověku neměl svůj plán uskutečnit? Aplikace Nepanikař samozřejmě obsahuje i kontakty na odbornou pomoc – krizová centra, záchrannou službu či Linku bezpečí.

Na vzniku se podíleli i odborníci

Jak dokáže aplikace pomoci, jsme si již přiblížili. Možná vás však nyní napadá myšlenka, zda však nemůže aplikace i uškodit? Pak musíme zmínit fakt, že na vývoji Nepanikař se podíleli i odborníci – jak se dočtete v rozhovoru s autorkou, obsah konzultovali autoři se třemi psycholožkami a psychiatričkou.

Co o aplikaci prozradila její autorka, Veronika Kamenská?

Jak vznikl nápad na vytvoření aplikace Nepanikař?

Zhruba před dvěma lety, kdy u mě propuklo duševní onemocnění, jsem hledala aplikaci, která by mi pomohla zvládnout některé akutní stavy, např. panickou ataku. V té době existovaly podobné aplikace jen v angličtině a byly velmi jednostranně zaměřené. Když jsem po dvou letech založila na Instagramu projekt s názvem Mlčení není řešení, kde jsem informovala o duševních onemocněních a radila jsem z pozice člověka, který si duševním onemocněním prošel, zjistila jsem, že se situace ani po dvou letech nezměnila a žádná aplikace v českém jazyce není. Chtěla jsem to tedy změnit. Podařilo se mi sehnat dva své kamarády, kteří studují na fakultě informatiky na VUT, kterým se můj nápad tak zalíbil, že řekli, že do toho půjdou se mnou.

Jak dlouhý byl proces tvorby a kdo vše se na něm podílel?

Na aplikace jsme začali pracovat někdy kolem půlky ledna letošního roku, dá se tedy říct, že první verze aplikace vznikla za 2 měsíce. Ovšem od té doby aplikaci neustále vylepšujeme a přidáváme do ní nové funkce, aby mohla pomoci co nejširšímu spektru uživatelů. Na vývoji se kromě nás (Veronika Kamenská a ing. Tomáš Chlubna) podílely tři psycholožky a psychiatrička, se kterými jsme konzultovali obsah aplikace, aby se zde neobjevily věci, které by mohly někomu uškodit.

Nastal během tvorby nějaký okamžik, při kterém jste měli chuť tzv. se vším praštit? Případně jaký?

Tento okamžik nastal v momentě, kdy jsme aplikaci chtěli zpřístupnit i uživatelům s operačním systémem iOS. App Store si totiž účtuje poplatek ve výši zhruba 2800 Kč ročně, což jsme si jako studenti nemohli dovolit. Naštěstí se nás rozhodla podpořit organizace Nevypusť duši. Té naše práce dávala smysl a díky ní jsme nyní schopni aplikaci zpřístupnit i těmto uživatelům.

Co vás při tvorbě nejvíce brzdilo?

Nedá se říci, že by nás něco brzdilo, možná jen to, že jsme studenti a aplikaci se věnujeme ve svém volnu po škole. Občas nám proto nezbývá tolik volného času, kolik bychom aplikaci rádi věnovali. 

Aplikaci si na Google Play stáhlo již více než 20 tisíc lidí, přičemž zde aplikace získala vynikající hodnocení. Setkali jste se i s negativními reakcemi?

Za celou dobu fungování aplikace jsme se setkali asi jen s jednou negativní reakcí, ale snažíme se zaměřovat jen na pozitivní reakce nebo podnětné náměty od našich uživatelů. 

Jaké máte s aplikací plány do budoucna? Plánujete například její rozšíření?

Právě nyní jsme začali spolupracovat s Anabell a Chuť žiť, kteří nám pomáhají vytvořit obsah pro nový modul aplikace, který bude zaměřený na poruchy příjmu potravy. Tento modul by měl být dostupný pro uživatele už od září. Dále bychom rádi spustili webové stránky, na nichž by uživatelé nalezli i online verzi aplikace Nepanikař.

Kam dál

Aplikaci velmi fandíme a budeme i nadále sledovat její vývoj! Zaujala vás aplikace a chtěli byste ji vyzkoušet? Stáhněte si ji zdarma na Google Play či na App Store. Za návštěvu rozhodně stojí i instagramová stránka Mlčení není řešení. Najdete zde mnoho zajímavých informací o duševních onemocněních (například mýty s nimi spojenými).

Připravila: Martina Opravilová