CoolClub pro IT odborníky

Česko v 5G síti exceluje, v optice zaostává

28.02.2024

Česká republika se chlubí skvělým pokrytím 5G sítí, které dosahuje devadesáti šesti procent obyvatel. Řadí se tak mezi špičku Evropské unie. Horší je ale situace s pevným internetem na bázi optických sítí, kde zaostává za unijním průměrem.

 

Novinky

 

Evropskými jedničkami v celkovém pokrytí sítěmi páté generace se v roce 2022 staly Kypr, Malta a Nizozemsko, které všechny vykázaly stoprocentní pokrytí. Naopak na posledních příčkách žebříčku se umístily státy jako Švédsko, Rumunsko, Belgie, Lotyšsko a Estonsko, které nedosáhly ani na poloviční podíl.

K lednu 2024 pokryly 5G sítě všech operátorů 96,1 % obyvatel České republiky. V porovnání s venkovem jiných států si Česko vede nadprůměrně, se sedmdesáti osmi procentním pokrytím se umístilo na šestém místě mezi unijními státy.

 

 

Na druhé straně optické sítě, které se vyznačují stabilitou a rychlostí až jeden gigabit za sekundu, jsou pro modernizaci internetového prostředí naprosto klíčové. V České republice má k tomuto typu připojení přístup pouze třicet sedm procent lidí, což je o dvacet procentních bodů méně než průměr EU.

V porovnání s venkovem EU je situace ještě horší, s pouhými osmi procentním pokrytím domácností.

 

Hlavní překážky

Hlavními překážkami v budování optických sítí jsou zdlouhavá stavební legislativa a blokační požadavky ze strany obcí. Operátoři se snaží situaci řešit vzájemnou spoluprací a budováním sdílených sítí, které by měly být ekologičtější a efektivnější.

I když Česko v 5G exceluje, v optice zaostává. Pro dosažení digitálních cílů a zajištění rovného přístupu k rychlému internetu pro všechny je nutná urgentní změna legislativy a zefektivnění budování optické infrastruktury.

Vzhledem k programu Digitální dekáda 2030 je to nezbytný krok k modernizaci internetového prostředí a posílení konkurenceschopnosti ČR v digitální éře.

 


Připravila: Petra Sauerová