CoolClub pro IT odborníky

OpenAI připravuje vyhledavač poháněný silou AI, sesadí Google z trůnu?

22.05.2024

Společnost OpenAI, která stojí za populárním jazykovým modelem ChatGPT, se chystá představit svůj vlastní vyhledávač poháněný umělou inteligencí. Pouští se tak do boje s Google o dominanci na trhu vyhledávání?

 

Novinky

 

Podle informací z Bloomberg a Information by měl vyhledávač OpenAI fungovat jako rozšíření ChatGPT. To by chatbotovi umožnilo získávat informace přímo z webu a zahrnovat je do odpovědí.

ChatGPT, s využitím špičkových modelů AI pro tvorbu textů podobných lidským, by se tak mohl stát mocným nástrojem pro vyhledávání.

Oznámení o novém vyhledávači se očekává v nejbližších dnech. Stane se tak pravděpodobně před výroční konferencí Google, kde se také očekává představení novinek souvisejících s AI. OpenAI již dříve integrovala svůj chatbot s platformou Bing od Microsoftu, zatímco Google oznámil funkce generativní AI pro svůj vyhledávač.

 

 

Vyhledávání s AI

Na trhu s vyhledáváním by OpenAI mohla posílit i společnost Perplexity, startup s hodnotou miliardy dolarů, který založil bývalý výzkumník OpenAI. Perplexity nabízí rozhraní pro vyhledávání s vlastní AI a dle lednového příspěvku na svém blogu má 10 milionů aktivních uživatelů měsíčně.

OpenAI se s nástrojem ChatGPT, spuštěným na konci roku 2020, podařilo dosáhnout 100 milionů uživatelů v rekordním čase. Návštěvnost stránek OpenAI však v loňském roce kolísala a teprve se blíží k maximu z května 2023. Společnost tak čelí tlaku na růst své uživatelské základny a vyhledávač by mohl být klíčovým krokem v tomto směru.

Zda se OpenAI podaří s novým vyhledávačem konkurovat Google, se teprve ukáže. Nicméně vstup dalšího silného hráče na trh by mohl uživatelům přinést větší svobodu volby a inovace v oblasti vyhledávání informací.

 

 

Připravila: Petra Sauerová