CoolClub pro IT odborníky

OpenAI odhalilo novinku GPT-4 Turbo

28.11.2023

Nová verze ChatGPT, kterou společnost OpenAI představila na své první tiskové konferenci, je tady. A připravila to, co si uživatelé dlouho přáli. Rozhodli se reflektovat feedback svých klientů. Jaké novinky můžete očekávat?

 

Novinky

 

Ještě před rokem byla společnost OpenAI relativně neznámá. Nyní její služby využívá na 100 milionů uživatelů týdně. Před pár dny proběhla tisková konference OpenAI. A s čím přišli? První prezentace firmy OpenAI, určená pro veřejnost, byla velkým úspěchem. Všichni zúčastnění do posledního momentu napjatě čekali, čeho se bude týkat. Byli nadšeni z toho, co viděli a slyšeli.

Představili nový model ChatGPT - GPT-4 Turbo, který údajně dokáže více za méně. Jedna z nejčastějších výtek se týkala toho, že je ChatGPT neaktuální, což se společnost rozhodla změnit. A tak namísto předchozí verze, jejíž paměť sahala pouze do roku 2021, nový model staví své znalosti na obsahu až do dubna 2023. Nemusíte se nyní zdráhat aktuálnějších témat a otázek, pravděpodobně se vám konečně dostane adekvátní odpovědi.

 

 

Předešlý model byl schopen zpracovávat až tři tisíce slov, Turbo si poradí s až 300 stránkami. Hodilo by se vám shrnutí knihy? Není problém. Další dobrou zprávou je, že ceny za zpoplatněné produkty OpenAI jdou dolů. Nová verze je levnější, stejně jako i starší model GPT-3.5. OpenAI obdržela řadu stížností na to, že je uživatelsky nepříjemné přecházení mezi různými aplikacemi. V placené verzi nyní můžete generovat obrázky, vyhledávat na webu, v PDF anebo provádět datovou analýzu s tím, že ChatGPT nově dokáže automaticky vybrat vhodný nástroj.

Největším překvapením bylo nakonec oznámení, že každý od teď bude mít možnost tvořit vlastní systémy postavené na GPT-4 Turbo. Vytvoříte si svého chatbota na míru a následně ho můžete sdílet s dalšími uživateli. A pokud váš projekt sklidí úspěch, tvůrci slibují, že se s vámi podělí o zisk, který z nich společnost zpětně získá.

Posledním probíraným tématem, které vyplouvá na povrch stále častěji, jsou autorská práva. Soudních sporů ohledně generativní umělé inteligence přibývá. V souvislosti s tím, přišla společnost s výrokem, že své zákazníky budou bránit a v případě, že uživatel bude čelit soudním žalobám, vzniklé náklady uhradí. 

 



Připravila: Petra Sauerová