CoolClub pro IT odborníky

Obrázek generovaný AI není vaše autorské dílo, potvrdil městský soud v Praze

31.01.2024

Městský soud v Praze konečně pravomocně rozhodl v kauze umělé inteligence s ohledem na autorská díla. Na vygenerovaný obrázek nemáte žádná práva.

 

Novinky

 

Nástroje jako Midjourney a Dall-e se staly oblíbenými pro svou schopnost generovat obrázky díky umělé inteligenci. Ale pozor v případě autorských práv. V Praze městský soud pravomocně rozhodl, že se v takovém případě nejedná o autorské dílo.

 

Obrázek zveřejněte, ale nelicencujte

Nevztahuje se na něj proto právní ochrana vyplývající z autorského zákona. Jinými slovy, ačkoliv si obrázek můžete vložit na svůj web, může si ho zároveň vzít i někdo jiný a přidat ho na svůj web. Nebude s vámi muset nijak jednat a ani obsah licencovat. Obrázek vám totiž nepatří, vytvořila ho AI.

Pražský soud se věcí začal zabývat vzhledem k první takové žalobě vůbec. Případ se týkal právě obrázku, přičemž první a žalující strana ho vytvořila prostřednictvím AI, zatímco druhá strana ho následně bez souhlasu použila na svém webu.

 

 

Rozsudek už je vám jasný. Žalobce skutečně odešel s prázdnou, protože druhá strana měla plné právo, vzhledem k současné legislativě, obrázek použít.

Za autora obrázku se totiž dle zákona považuje jedině fyzická osoba, což AI není. Zároveň dokázat, že právě vy jste tím, kdo zadal umělé inteligenci tvorbu konkrétního obrázku, tedy prompt, je velice obtížné.

Také prompt lze považovat za námět či myšlenku, ani to se ale podle zákona nepovažuje za autorské dílo. A jedná se tak nejen v případě obrázku, tedy grafiky, ale i v případě dalších typů děl, například videí.

 

 

Připravila: Petra Sauerová