CoolClub pro IT odborníky

Deepfake v reálném čase videohovoru: Ke změně obličeje postačí dva telefony

07.05.2024

Podvodníkům ve službách dnes už slouží umělá inteligence. Dejte pozor na nový podvod na scéně, dotyčný při něm dokáže během videohovoru v reálném čase měnit obličej i hlas.

 

Magazín

 

Nový druh podvodu zatím podvodníci využívají na seznamovacích sítích, kde se snaží z důvěřivých lidí vymámit peníze. Je ale jen otázka času, než se propracovaný deepfake rozšíří po celém internetu.

 

Dva telefony, nová identita

Zejména seznamovací podvodníci neustále přicházejí s novými taktikami, jak z důvěřivých lidí dostat peníze. A tak mají novinku, k níž přizvali umělou inteligenci a dva mobilní telefony.

Jeden z nich umístí dopředu, aby zaznamenával přes zadní fotoaparát displej druhého smartphonu. Ten pak snímá obličej uživatele v reálném čase, a zároveň v něm běží  aplikace pro změnu obličeje a hlasu.

Klíčové je zde pouze umístění telefonů, a to přesně za sebou na stojáncích. K dokonalosti navíc pomáhají kruhová světla. Ta iluzi skvěle doplní a výměna obličejů pak vypadá ještě realističtěji. 

Pokud je navíc kvalita videohovoru horší, nahrává to podvodníkům do karet. Přirozeně jsou pak méně viditelné nedokonalosti výměny obličejů a záznam celkově působí jako realističtější.

Z podvodníka muže se tak díky druhému telefonu stane žena, která klidně změní barvu pleti, vlasy, obličej a prakticky vše, co si budete přát. Jakmile takový videohovor proběhne, je už pak scénář dost podobný běžným textovým podvodům.

 

 

Nenechte se okrást

Zanedlouho po navázání online vztahu a vybudování důvěry podvodník zpravidla oběť osloví s prosbou o finanční prostředky. Smutný výraz, pohádka o tom, co ho k tomu vede i příslib okamžitého vrácení peněz, je pak již často to poslední, co pro podvodník pro zisk peněz musí udělat.

Jak to potom dopadá? Po obdržení peněz se podvodník okamžitě stáhne, přestane komunikovat a začne pravděpodobně zpracovávat další potenciální oběť. O navrácení peněz nemůže být ani řeč.

Připomeňme si, jak se podobným případům ubránit.

  • Buďte na internetu a speciálně na seznamovacích sítích obezřetní. Pokud daného člověka nevidíte naživo, buďte o to méně otevření a sdílejte méně osobních informací.
  • Podezřelé znamení je i to, že se s vámi daná osoba nechce sejít osobně. Takovým nikdy neposílejte peníze.
  • Všímejte si náhlých změn v tónu konverzace nebo videohovoru.
  • Raději si vždy ověřte identitu dané osoby online.
  • Pokud máte podezření na podvod, přestaňte s danou osobou komunikovat a nahlaste ji příslušným orgánům.

Podvody se stávají stále rafinovanějšími, a tak je důležité si uvědomovat rizika online seznamování a před podvody se chránit. Dodržujte výše uvedené rady a s trochou obezřetnosti se rizikům vyhnete.

 

 

Připravila: Petra Sauerová