CoolClub pro IT odborníky

Jste prodejním artiklem darknetu? Takhle to zjistíte

29.04.2024

Vaše osobní údaje mohou být prodávany na darknetu. Jak si to ověřit, co s tím?

 

Magazín

 

Darknet je skrytá část internetu, kam se běžný prohlížeč nedostane. Používá se anonymně a často pro nelegální aktivity. I když se nebudete nořit do jeho hlubin, je dobré ho alespoň po očku sledovat. Snadno se tam totiž mohou objevit i vaše ukradené osobní údaje.

 

Skener darknetu

K tomu totiž dochází stále častěji. A tak je tu stále více programů, antivirových skenerů či správců hesel, fungující jako integrovaný skener darknetu.

Ke zjištění toho, zda má darknet v hrsti i vaše data, jsou služby pro zjišťování úniku informací. Jednou z nich je například Dark Web Scan, jenž vám pomůže na krádež přijít.

Další známou službou pro zjišťování úniku dat je HavelBeenPwned. Prostřednictvím této webové aplikace lze kontrolovat, zda nedošlo ke kompromitaci i e-mailových adres tak. Kromě toho můžete i nadále dostávat notifikace o nových incidentech. Tuto službu lze integrovat do řady programů pro správu hesel, například do KeePassXC.

 

 

Práce prohlížečů

Perfektním pomocníkem může být i Mozilla Monitor. Webová aplikace, která je napojena na váš účet Firefox. Poslouží také ke kontrole e-mailové adresy, a na úvodní stránce Mozilla Monitoru zobrazí i přehledný seznam nalezených úniků. Poukáže konkrétně i na ty údaje, kterých se únik týkal, zjistí i to, zda byly součástí i vaše hesla.

Od ostatních služeb je výjimečný svou nezávislou funkcí, která na pozadí neustále kontroluje, zda nedošlo k dalšímu úniku dat, který by se dotkl i vašich osobních údajů. V případě pozitivního nálezu pak svého uživatele okamžitě notifikuje. A v případě, že jste se zaregistrovali k trvalému sledování, přijde vám oznámení formou e-mailu.

Pomocnou ruku v tomto ohledu podává pro osobní účty i Google. V jeho prostředí můžete využít bezplatnou kontrolu v prostředí služby Google One. V případě, že si zaplatíte předplatné, získáte více funkcí, jako automatická upozornění na nové úniky informací.

Pokud jde ale o jednorázovou kontrolu, Google ji poskytne zdarma. A po uplynutí krátkého časového okna, poskytne seznam všech ukradených či dotčených dat, ve kterých figuruje vaše Gmail adresa. A součástí budou i konkrétní údaje, které unikly, jako hesla, jména, či uživatelské jméno.

 

 

V první řadě chraňte své údaje

Jak se před darknetem ochránit? Používejte silná a jedinečná hesla pro každý účet. Vyhněte se používání stejných hesel pro více účtů.

Dále si povolte dvoufázové ověřování, které přidává další vrstvu zabezpečení k vašim účtům. I když někdo ukradne vaše heslo, nebude se moci přihlásit bez zadání kódu, který se vám zašle na váš telefon nebo e-mail.

Nezapomeňte být opatrní při sdílení osobních údajů a nepředávejte je nikomu, komu nevěříte. Buďte opatrní při používání veřejných Wi-Fi sítí a při otevírání e-mailů a příloh od neznámých odesílatelů.

Jakmile se ale data už vyskytnou v nepovolaných rukou, pravděpodobně s tím už moc nenaděláte. Proto kromě pečlivého nastavení bezpečných hesel, věnujte chvilku i ověření toho, že má váš antivirový skener či správce hesel integrovaný Deep Web Scan. A využijte neplacených služeb upozorňujících na únik vašich dat.

 

 

Připravila: Petra Sauerová